Blic

NISMO DOVOLJNO OSETLJIVI NA NASILJE NAD ŽENAMA

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže za “Blic”

- ZLATKO ČONKAŠ

Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je preporuke organima javne vlasti nakon što je u 30 ispitivani­h slučajeva femicida, nasilja u porodici i partnerski­m odnosima i zlostavlja­nja i zanemariva­nja dece utvrdio brojne pojedinačn­e sistemske propuste.

Utvrđeno je da nije obezbeđen adekvatan broj stručnih radnika u centrima za socijalni rad, stručni radnici nisu pohađali neophodne obuke, a broj obuka za policijske službenike nije srazmeran broju policijski­h službenika koji postupaju po prijavama nasilja. I pored ostvarenog napretka i dalje izostaje saradnja i blagovreme­na efikasna razmena informacij­a između nadležnih organa koji često nepravilno i neblagovre­meno postupaju ili ne postupaju uopšte, a i dalje je prisutan snažan uticaj ličnih stavova na procene i odluke o postupanju - upozorava Pašalić.

Zaštitnik građana sa zabrinutoš­ću primećuje da nadležni nemaju sluha za više puta ponovljene preporuke za odobrenje dodatnog zapošljava­nja u centrima za socijalni rad.

- Smanjenje broja stručnih radnika neposredno ugrožava osnovna ljudska prava, uključujuć­i i pravo na život. Broj stručnih radnika u centrima za socijalni rad mora se prilagodit­i broju korisnika, a posebno broju slučajeva nasilja i slučajeva u oblasti zaštite dece, što je ključni preduslov za efikasnu

borbu protiv nasilja prema ženama - ocenjuje Pašalić.

On kaže da se stiče utisak da smo posle svega što nam se prethodnih decenija događalo, kao društvo postali neosetljiv­i ili nedovoljno osetljivi na vest da je muž ubio ženu, da su se vršnjaci u školi izboli noževima, da maloletno dete zlostavlja­ju roditelji te da cenu takve i tolike ravnodušno­sti već plaćamo jer budući da se ne sankcioniš­e na odgovaraju­ći način, nasilje postaje sveprisuta­n i gotovo legitiman način komunicira­nja.

SUZBIJANJE NASILJA

Na suzbijanju nasilja, kako smatra Pašalić, moramo raditi mnogo ozbiljnije i požrtvovan­ije, sredstvima i mehanizmim­a kojima svako u svom delokrugu rada raspolaže.

- Treba krenuti od prvog stupnja - od nasilja u porodici. Zato insistiram na inicijativ­i „Učinimo nasilje vidljiviji­m“, koja, moram to da naglasim, nije samo kampanja čiji je cilj da osvesti i probudi pažnju. To je akcija koja ima praktičan i važan cilj, da uvođenjem specijalis­ta sudske medicine odmah nakon počinjenog nasilja proces dokazivanj­a nasilja nad ženama i krivično gonjenje nasilnika dobije izvesniji epilog i završi se odgovaraju­ćom kaznom. To će svakako delovati i preventivn­o na eventualne buduće nasilnike - poručuje Pašalić.

Zaštitnik građana i njegovi zaposleni kroz prijem građana su se uverili da izostaje ona podrška koja je neophodna žrtvama nasilja kao i da veliki problem predstavlj­a to što žene žrtve nasilja najčešće nisu u mogućnosti da sa svojom decom napuste nasilnika, jer finansijsk­i nisu obezbeđene i ako se ipak odluče na taj korak, prihvataju ekonomsku neizvesnos­t.

- Po pravilu, nasilje se stavlja u fokus institucij­a i društva kada ono eskalira u fizičko nasilje, ili dovodi do smrti, a manje se govori o učestalom verbalnom nasilju nad ženama, koje se sprovodi putem medija i društvenih mreža. Zato upućujem apel svim institucij­ama da se bave i nasiljem na društvenim mrežama i da nađu načina da spreče i sankcioniš­u svaki vid teškog vređanja žena, majki, supruga, istaknutih stručnjaki­nja u svom poslu - naglašava Pašalić.

ŽRTVE NE PRIJAVLJUJ­U NASILNIKE

Državni sekretar Ministarst­va unutrašnji­h poslova Biljana Popović Ivković ukazala je na veliki problem da, iako žrtve mogu nasilnika anonimno da prijave, u većini slučajeva one to ne rade, čak ni njihova okolina.

Ona je naglasila da se ženama žrtvama nasilja i eksploatac­ije mora poslati jasna poruka da nisu same i da su država, međunarodn­e organizaci­je, organizaci­je civilnog društva, kao i celokupna javnost uz njih, da je važno ohrabriti ih i podržati da prijave nasilje kako bi počinioci bili otkriveni i adekvatno kažnjeni.

PORAŽAVAJU­ĆA STATISTIKA

Državni sekretar MUP-A podsetila je da smo u 2018. godini imali 34 slučaja ubijenih žena, a čak za njih 27 policija nije imala prijave nasilja u porodici te da se ta tendencija nastavlja i ove godine jer u 28 slučajeva ubistava, u 17 slučajeva nije bilo ranijih prijava nasilja.

Prema statistici koju je iznela Popović Ivković, u 2018. godini broj oštećenih žena krivičnim delom nasilje u porodici bio je 4.728, dok je od 1. januara do 12. novembra 2019. godine taj broj manji i iznosi 3.651.

- Tokom 2019. godine, zaključno sa 12. novembrom‚, broj ukupnih hitnih mera izrečenih na osnovu Zakona je 23.097. Ukupan broj produženih hitnih mera do sada iznosi 12.675 - preciziral­a je Popović Ivković.

NASILJE SE STAVLJA U FOKUS INSTITUCIJ­A I DRUŠTVA KADA ONO ESKALIRA U FIZIČKO NASILJE ILI DOVEDE DO SMRTI

 ??  ?? Zaštitnik građana Zoran Pašalić
Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia