Blic

TAČNI PODACI POMOĆU GPS LOKATORA

-

Relevantno­st podataka interaktiv­ne mape o crnim tačkama potvrđuju i GPS koordinate koje definišu mesto gde se saobraćajn­a nezgoda dogodila.

- Oni su koristili podakte iz MUP-A koji uključuju i GPS koordinate. Pomoću ovih koordinata

fakultet već je uradio studiju bezbednost­i na deonici Ibarske magistrale između Ljiga do Preljine, gde paralelno postoji autoput.

- Od kako je pre skoro tri godine otvoren koridor 11 za saobraćaj od Ljiga do Preljine, na Ibarskoj magistrali se na tom potezu dešava znatno manje saobraćajn­ih nezgoda. S druge strane, kada dođe do nezgode posledice su znatno teže. Razlog za to je činjenica da je Ibarska magistrala na tom delu rasterećen­ija pa vozači znatno brže voze i sudari su mnogo opasniji podvlači Pešić.

Na Ibarskoj magistrali opasna je i deonica između Gornjeg Milanovca i Čačka i Čačka i Mrčajevaca, upozorava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

- Kad je reč o drugim saobraćajn­icama, vozači bi morali posebnu pažnju da obrate na put kroz Ovčarskoka­blarsku klisuru, kao i na deonici Užice - Bela Zemlja ka Zlatiboru. Takođe, saobraćajn­e nezgode su česte i na deonici autoputa Beogradniš možete tačno da mapirate mesto gde se nalazite. U poslednjih nekoliko godina policajci kada rade uviđaj na mestu saobraćajn­e nesreće pomoću GPS lokatora učitaju tačne koordinate i to se beleži u zapisnik i objavljuje u evidenciji - kaže Okanović.

između Ćuprije i Paraćina, kao na autoputu Novi Sad - Subotica na skretanju kod Bačke Topole - kaže Okanović za “Blic”.

Posebno zabrinjava što je od početka godine u saobraćaju u Srbiji poginulo čak 69 mladih. Ipak, kako

tvrdi načelnik odeljenja za prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja Duško Pešić, broj poginulih među mladima je značajno smanjen.

- Prošle godine za prvih devet meseci 78 mladih nam je poginulo, a ove godine 69 apostrofir­a Pešić i dodaje da se očekuje da će ove godine prvi put biti manje od 100 mladih poginulih u saobraćajn­im nezgodama.

Pešić navodi da kampanje usmerene ka mladima koje sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja daju rezultate i dodao da poslednje tri godine ta agencija radi kampanju “Um na drum” kroz koju utiču na mlade da se u saobraćaju ponašaju promišljen­o i odgovorno.

- Za razliku od ranijih kampanja koje smo radili, a u kojima je akcenat bio na zastrašiva­nju i upozoravan­ju, što je na neki način stvaralo odbrambene mehanizme kod mladih, prepoznali smo da taj ton komunikaci­je nije dobar i poslednje tri godine se drugačije obraćamo mladima, obraćamo im se jezikom kojim oni pričaju - rekao je Pešić.

 ??  ?? treba da naučimo da volimo i budemo ponosni na nas i srbiju ovakve kakvi smo, poručuje akademik kostić
treba da naučimo da volimo i budemo ponosni na nas i srbiju ovakve kakvi smo, poručuje akademik kostić
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia