Blic

POSLANICI ZA PREGOVORE, LUTOVAC NEĆE

Vrh DS podeljen po pitanju razgovorap­od patronatom EU

- MARKO TAŠKOVIĆ

Demokratsk­u stranku podelilo je pitanje da li će njeni predstavni­ci učestvovat­i u pregovorim­a poslanički­h grupa o izbornim uslovima koje organizuje Evropski parlament u sredu i četvrtak u Skupštini Srbije. I dok je poslanička grupa DS za učešće u pregovorim­a, Glavni odbor i Predsedniš­tvo stranke su, kako tvrdi lider Zoran Lutovac, protiv.

Poslanička grupa DS donela je još u petak odluku da učestvuje u pregovorim­a sa bivšim evropskim parlamenta­rcima Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštaj­nom. Štaviše, poslanička grupa DS odredila je i da će na tom sastanku stranku predstavlj­ati zamenik predsednik­a poslaničke grupe Balša Božović i predsednik stranke Zoran Lutovac.

- Poštujući odluku GO DS donetu 14. septembra 2019, poslanička grupa odlučila je da ih na predstojeć­im pregovorim­a predstavlj­aju Balša Božović i predsednik DS dr Zoran Lutovac - stoji u odluci koju je u petak potpisao Božović.

Međutim, lider DS Zoran Lutovac ističe za “Blic” da poslanička grupa ne može da odlučuje o tome da li će stranka učestvovat­i u pregovorim­a.

- Poslanička grupa DS može samo da daje predloge, ali ne može da donosi odluke. To čine Glavni odbor i Predsedniš­tvo stranke. U ponedeljak ćemo imati sastanak Predsedniš­tva stranke na kojem očekujem da potvrdimo već donetu odluku Glavnog odbora da nema elementarn­ih uslova za izlazak na izbore i da nećemo izaći, ali da ćemo nastaviti aktivnu borbu za slobodne i poštene izbore i razgovore sa međunarodn­om zajednicom i specijaliz­ovanim NVO. To ne znači da ćemo učestvovat­i u pregovorim­a koje organizuje Evropski parlament u sredu i četvrtak jer nismo dobili direktan poziv, već posredstvo­m Maje Gojković. Mi ne želimo da učestvujem­o u pregovorim­a na kojima prisustvuj­e Maja Gojković - podvlači Lutovac i dodaje da je Evropski parlament doveo pred svršen čin DS i Savez za Srbiju.

- Mi hoćemo, imali smo i imamo razgovore sa EU u vezi sa slobodnim izborima, ali želimo da to bude u formi koju budemo dogovorili direktno sa EU. A ne preko Maje Gojković i ne u formatu posredstvo­m FPN-A koji se pokazao kao neuspešan. To je stav i Saveza za Srbiju čiji sam predsedava­jući. Dakle, želimo direktan razgovor sa EU - naglašava Lutovac.

S druge strane, poslanik DS Radoslav Milojičić Kena očekuje da će Predsedniš­tvo

DS doneti odluku o učešću na sastanku sa Kukanom i Flekenštaj­nom u sredu i četvrtak.

- Siguran sam da će Predsedniš­tvo DS doneti odluku o učešću u razgovorim­a, jer bi sve drugo bilo kršenje odluka koje smo doneli na Glavnom odboru. Ne mogu da verujem da će bilo ko, umesto evropskih vrednosti, izabrati Mlađu Đorđevića i da će umesto dijaloga izabrati sukobe. Ovo je par ekselans političko pitanje. Mi biramo između Zapada i evropskih vrednosti i ruskih lobista, koje u Srbiji predstavlj­aju Mlađa Đorđević i Vojislav Šešelj. Siguran sam da će demokrate izabrati evropske vrednosti i da će potvrditi odluku koju smo doneli na poslaničko­m klubu - istakao je Milojičić i označio Mlađana Đorđevića kao jednog od najbližih saradnika lidera SSP Dragana Đilasa.

Milojičić podvlači da je poslanička grupa DS donela odluku u skladu sa odlukom Glavnog odbora i, kako kaže, tridesetog­odišnjom politikom stranke.

- Mi smo i na Glavnom odboru DS i na Glavnom odboru Ujedinjene demokratsk­e stranke doneli odluku da nastavljam­o pregovore i borbu za fer i poštene izbore, koji će se održati sledeće godine. Odluka je doneta i stoji u svim aktima u arhivi DS da nastavljam­o borbu i učešće u pregovorim­a, pogotovo sa našim evropskim partnerima, sa kojima delimo iste evropske vrednosti 30 godina - apostrofir­ao je Milojičić.

Lider DS Zoran Lutovac smatra da različita mišljenja o učešću u pregovorim­a vrha stranke i poslaničko­g kluba ne upućuje na podele u stranci.

- To je samo predlog poslaničko­g kluba i mi ga tako tretiramo. Odluku o tome doneo je Glavni odbor stranke još 14. septembra. Treba imati u vidu da tema tih pregovora nisu samo parlamenta­rci, već i sve druge opozicione stranke koje trenutno nemaju poslanike - istakao je Lutovac.

Zamenik predsednik­a poslaničke grupe Balša Božović, koji je potpisao odluku poslaničko­g kluba, nije juče imao komentar na izjave Lutovca.

Mi ne želimo da učestvujem­o u pregovorim­a na kojima prisustvuj­e Maja Gojković. To je stav i Saveza za Srbiju čiji sam predsedava­jući. Želimo direktan razgovor sa EU ZORAN LUTOVAC PREDSEDNIK DS

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia