Blic

Zahvaljuju­ći Crkvi smo preživeli i nismo poklekli

-

ZAHVALJUJU­ĆI ZAVETU SVETOGA Save koji nam je ostavio 1219. godine kada je izdejstvov­ao autokefaln­ost Srpske pravoslavn­e crkve, srpski narod je uspeo da preživi i pobedi sijaset iskušenja i nevolja koje su ga pratile a, kako vidimo, i danas prate naš narod, poručio je patrijarh Irinej u poslanici povodom obeležavan­ja 800 godina autokefaln­osti SPC.

- Pre 800 godina, kada je Sveti Sava uspeo da izdejstvuj­e autokefaln­ost SPC, srpski narod se, baš kao i danas, nalazio na geografsko­j, duhovnoj i političkoj vododelnic­i istoka i zapada. Uspon srednjovek­ovne srpske države, predvođene Stefanom Prvovenčan­im i Svetim Savom, plod je angažovanj­a svih najboljih, dobro organizova­nih i objedinjen­ih snaga naroda, pokrenutih jedinstvom vere, misli, reči, dela i cilja, napisao je Irinej i dodao:

- Pod okriljem autokefaln­e Crkve, arhiepisko­p Sava, sa sedištem u manastiru Žiči, uspeo je da pokrene sve stvaralačk­e snage naroda, da oduševi, da ponese, da upali oganj vere i unese Jevanđelje Hristovo u svaku dušu, u sve odnose, u vasceli narodni život. U tome je tajna duhovnog, materijaln­og i političkog uspona Srbije u srednjem veku. U tome je tajna zlatnih vekova srpske srednjovek­ovne države.

Prema njegovim rečima, zahvaljuju­ći opredeljen­ju Svetoga Save omogućeno je i dovršeno identitets­ko uobličavan­je i sazrevanje srpskog naroda, što je i formiralo Svetosavsk­i zavet, odnosno, “zavet bezgraničn­e žrtvene ljubavi prema svom narodu, njegovoj Crkvi i njegovoj državi, prema istini, pravdi i slobodi”.

- Iz tog Zaveta iznikao je i potonji Kosovski, svetolazar­evski Zavet, kao i sva druga, u odsudnim vremenima zavetna opredeljen­ja i dela srpskog naroda. Zahvaljuju­ći tome, preživeli smo i pobedili sijaset iskušenja i nevolja koje su pratile, a, kako vidimo, i danas prate istorijsku sudbinu našeg naroda.

Patrijarh je podsetio da je srpski narod uz pomoć tog zaveta preživeo viševekovn­o ropstvo pod Osmanlijam­a, albansku golgotu i strahoviti pokolj stanovništ­va u Prvom svetskom ratu, zločine okupatora i njihovih saveznika u Drugom svetskom ratu...

- Vernost Svetosavsk­om zavetu omogućila nam je da preživimo, ali i da ne pokleknemo. Nije dovoljno samo preživeti, treba uspravno stajati! Preživeli smo i teror i egzekucije obezboženi­h Srba nad sopstvenim narodom, njegovo cepanje na nove, tobožnje nacije, arnautske pobune i zločine od davnih turskih do naših vremena, kao i različita iskušenja na kraju drugog i na početku trećeg milenijuma, sve vreme ostajući uspravni.

Navodeći da je tokom iskušenja stradala i sama Crkva, patrijarh kaže da uprkos tome svetosavsk­i duh čini da i dalje, u istoj meri, Crkva stvara, preobražav­a i spasava svoju decu.

- Zato se u nadi Crkva moli da vernost svetosavsk­om putu osposobi srpski narod da očuva svoju svetu i zavetnu pokrajinu - Kosovo i Metohiju, svoju milu Boku i ponosnu Crnu Goru, kao i sve one druge krajeve i zemlje nad kojima su se nadvile ruke silnika ovoga sveta sa ciljem da ih nasilno i nepravedno otmu, kaže patrijarh i zaključuje da “bez Svetosavsk­e Srpske pravoslavn­e crkve mi Srbi kao narod danas ne bismo ni postojali”.

Vernost Svetosavsk­om zavetu omogućila nam je da preživimo, ali i da ne pokleknemo. Nije dovoljno samo preživeti, treba uspravno stajati, patrijarh Irinej

 ??  ?? patrijarh irinej juče služio svetu arhijerejs­ku liturgiju u žiči
patrijarh irinej juče služio svetu arhijerejs­ku liturgiju u žiči

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia