Blic

Ima pomaka, ali...

- MARINA MILOJEVIĆ urednica

Izlaskom na ulice i šetnjom pripadnici LGBT populacije još jednom su skrenuli pažnju na svoje probleme, na opšta ljudska prava koja ne mogu da ostvare, na činjenicu da suštinski nisu ravnopravn­i građani Srbije sa ostatkom stanovništ­va... Otprilike je ovo celokupan zaključak još jedne Parade ponosa za nama.

Možda prvi put nije tema bila mogu li „oni“da šetaju ili čak ni to ne mogu. Konačno smo se nekako okanuli tih sablažnjuj­ućih komentara a la „držite se svojih soba“. Kako je „njima“mesto u ovom društvu, tako je i društvo dužno da ih zaštiti, obezbedi poštovanje njihovih prava i sloboda.

Ali da se ne poradujemo previše i prebrzo. Zakotrljal­a se ovde jedna mnogo važnija tema. Pitanje kakva je validnost Akcionog plana strategije prevencije i zaštite od diskrimina­cije (koji se bavio i pitanjem registrova­nja istopolnih partnersta­va), kada je tavorio u nekim fasciklama bez ikakve akcije nadležnih - sve dok nije istekao.

Zakon o registrova­nom partnerstv­u istog pola trebalo je da bude donet do oktobra ove godine. No, jasno je da od toga nema ništa.

Nema političke volje da se ovo pitanje reši, kažu upućeni. Nema ni očigledno ljudske volje.

Hajde, da budemo konkretni, koliko god imali ili nemali razumevanj­a, svako može malo da se uputi da sazna da ne traže pripadnici LGBT bogzna šta. To su najosnovni­ja prava partnera među kojima su pravo da naslede jedni druge, da stiču zajedničku imovinu, da imaju zdravstven­u zaštitu na osnovu partnera, pravo na posetu u bolnicama... Priznaćete - to su neke osnovne stvari o kojima mnogi i ne razmišljaj­u jer ih imaju, pa imaju. Ali ne i LGBT. Oni i za ovo moraju da se bore.

Da poslednjih godina od kada se parada organizuje pa do danas pomaka ima, istina je, ali moramo i možemo bolje. Nećemo daleko stići kao društvo dok god se s mržnjom osvrćemo ka bilo kome ko je drugačiji. Ali moraju se malo i opravdati ta mesta u Skupštini, a ne da izgovor za predloge nacrta zakona ostane večito isti: „Hteli smo, ali isteklo“.

Ne traže pripadnici LGBT bogzna šta. To su najosnovni­ja prava da naslede jedni druge, da stiču zajedničku imovinu...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia