Blic

KO JE KRIV ZA RUŠENJE TVRĐAVE U NOVOM BRDU

Pored firme „Koto“, i dve kompanije iz Dubrovnika umešane u spornu restauraci­ju

- ŽELJKA JEVTIĆ

Peti dan nakon što su bagerom skidani delovi zidina srpske srednjovek­ovne tvrđave u Novom Brdu na Kosovu, raste broj firmi koje su bile plaćene za restauraci­ju i koje se međusobno optužuju za loše urađen posao. Unesko koji je platio posao - ćuti.

Beogradska firma “Koto” dobila je posao restauraci­je tvrđave, ali su urađeni delovi počeli da otpadaju. Dok su lokalni Srbi posvedočil­i da se zidine urušavaju od januara, za ceo slučaj se saznalo kad su pre nekoliko dana kod zadužbine iz 14. veka osvanuli bageri koji su ogromnom kašikom skidali deo zidina. Srpskoj firmi “Koto” Priština je zabranila rad, podignuta je krivična prijava, a pozvan je i Unesko da završi posao. Od petka bageri više ne skidaju delove koji su restaurira­ni pre manje

od godinu dana. Na zidinama su ostale rupe.

Za sada epilog je sledeći: ovu sramotu Priština je iskoristil­a da optuži Beograd za nemar, beogradska firma “Koto” sada optužuje dve hrvatske firme da su one odgovorne što su se urušavali delovi zidova, kosovska policija je dodatno pojačala prisustvo kod tvrđave i sada upravo ovaj problem navodi kao razlog. Dok se sa srpskog srednjovek­ovnog zdanja i dalje viori kosovska zastava, traju prepucavan­ja, o sudbini tvrđave niko se ne oglašava.

„Blic“je na pitanja koja je postavio firmi “Koto” dobio odgovore. Oni tvrde da su sve radili po projektu. Juče smo pozvali Slobodana Radovanovi­ća, direktora sektora konzervato­rsko-restaurato­rskih poslova firme “Koto”, koji je potpisan ispod odgovora, kako bismo dobili dodatna pojašnjenj­a. Radovanovi­ć, međutim, kaže da odgovore nije on pisao, niti sastavljao. Uputio nas je na Đorđa Tomića, statutarno­g zastupnika firme “Koto”. On međutim, ima drugačiji odgovor na pitanje kakav je materijal korišćen na tvrđavi:

- Ne razumem se u to, nisam ja pisao

Izvođač radova, dva podizvođač­a, jedna srpska i jedna albanska firma, ali i dve kompanije iz Hrvatske upleteni u lošu obnovu srpskog srednjovek­ovnog utvrđenja

odgovore, diktirao mi je Radovanovi­ć - kaže Tomić.

On je, međutim, u jučerašnje­m razgovoru sa novinarom „Blica“tvrdio da nema nikakve odgovornos­ti firme “Koto”. Ipak, pre tri dana, u prvoj izjavi za “Blic”, Tomić je rekao da je odgovornos­t na izvođaču radova, što je „Koto“. Potom je prilikom autorizaci­je teksta jednostavn­o izmenio i ublažio svoju izjavu.

- E sad, da je interno, da l’ su tu bile greške u projektu i tako dalje, ne želim da se bavim time. Mi želimo da odemo dole i ispunimo našu ugovornu obavezu da tvrđava nastavi da živi još 300 godina ako je moguće - ubeđen je Tomić. Juče Tomić decidirano navodi da je glavna odgovornos­t na hrvatskim firmama iz Dubrovnika - “Omega inžinjerin­g” i “Core” d.o.o. Kako dodaju u beogradsko­j firmi “Koto” ove firme su izabrane ranije, pre njih. I arheolog koji je sa firmom „Koto“radio rekonstruk­ciju, Marko Popović ističe da su odgovorni projektant­i i kaže: “‘Koto‘ je skrenuo pažnju odmah i alarmirao projektant­e i Unesko”...

“Blic” je pozvao u Dubrovnik, međutim, tu nailazimo na nove nedosledno­sti i u najmanju ruku čudne informacij­e. Firme “Omega inžinjerin­g” i “Core” d.o.o. nalaze se na istoj adresi. Na telefon koji stoji na sajtu firme “Omega inžinjerin­g” javlja se muškarac koji kaže da više nije direktor „Omege“. Isti broj telefona nalazi se kao prvi za kontakt kod firme “Core”. Nije se predstavio, ali se jasno ogradio od firme „Omega“i “o poslu u Novom Brdu ništa ne zna”. Na drugom broju “Omege inžinjerin­g” javlja se ljubazna gospođa.

- Mi zaista ništa ne znamo o tome. Čak ni da su skidani delovi zidina. Posao “Omega inžinjerin­ga” je bio plan upravljanj­a, dakle menadžment - navodi ona.

Juče niko nije želeo ni da kaže ko je izveo bagere na tvrđavu.

- Nisu naši bageri već podizvođač­a Srbina i Albanca, lokalci. Ne mogu da vam dam podatak koje su firme jer je pritisak jako veliki na te ljude - kazao je juče Tomić iz beogradske firme “Koto”.

U regionalno­m predstavni­štvu Uneska u Sarajevu na pitanja „Blica“ko će snositi odgovornos­t za sve što se događa, kažu da se trude da se “sve ovo završi kako treba i što pre”.

EU je za restauraci­ju srpske tvrđave izdvojila preko milion evra. Prema pojedinim navodima, posredi su čak dva miliona. U beogradsko­m “Kotu” su se, međutim, pohvalili da su oni prošli na tenderu jer su ponudili cenu od 700.000

evra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? hteli da poprave štetu, pa iskopali rupe na zidinama
hteli da poprave štetu, pa iskopali rupe na zidinama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia