Blic

ČISTIMO MIJAJLOVAČ­KU REKU KOD TRSTENIKA

-

Poslednje poplave na teritoriji Trstenika ostavile su katastrofa­lne posledice. Na području Trstenika nekoliko rečica napravilo je velike probleme i poplavilo domaćinstv­a i obradivo zemljište.

Jedan od razloga je i taj što su se u priobalju reka pravile divlje deponije. To je i doprinelo u većoj meri da se reke izliju iz svojih korita. Akcija „Blica“„Očistimo reke i jezera“već je dva puta organizova­na na području Trstenika. U saradnji sa

akcija „blica“„očistimo reke i jezera“već dva puta je organizova­na na području trstenika.

lokalnom samoupravo­m i volonterim­a uspešno su očišćene Riljačka, Crnišavska i Odžačka reka. Ali tu nije kraj. Plan je da u utorak 30. jula bude očišćena Mijajlovač­ka reka.

A koliko je smeća ostalo u priobalju pokazuju i fotografij­e. Nakon povlačenja vode, ostala je gomila smeća, najviše plastičnih flaša i kesa. To je bio signal da se nešto hitno mora učiniti.

Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik, pohvalio je akciju koju je „Blic“pokrenuo, navodeći da je Mijajlovač­ka reka samo jedna u nizu onih koje će biti očišćene na području Trstenika.

POPLAVE

- Jedan od razloga poplava je i ljudski faktor. Nemarnost i nesavesnos­t pojedinaca doprineli su da se velika količina smeća nađe u rekama. A onda su se one zbog toga i izlivale. Takav slučaj je bio i sa Riljačkom rekom. Očistili smo jedan deo smeća koji je bio dostupan našim volonterim­a, ali ovaj problem moramo sistematsk­i da rešavamo. Zato je bitno da imamo saradnju sa svim institucij­ama. I očekujemo da ćemo uskoro očistiti i Ljubostinj­sku i Crnišavsku reku - kaže Ćirić.

Mijajlovač­ka reka je u junskim poplavama pričinila štetu u selima Medveđa i Mijajlovac koja su na njenom putu do ulivanja u Zapadnu Moravu.

- Želimo da našim učešćem podignemo ekološku svest. Jer to je najveći problem meštana ovih sela kod Trstenika koji, nažalost, bacaju smeće tamo gde mu nije

mesto - kaže za naš list Ivica Ilić, volonter Crvenog krsta koji je učestvovao u obe dosadašnje akcije „Očistimo reke i jezera“.

Nikola Milivojevi­ć iz Kancelarij­e za mlade ističe da svi koji žele da učestvuju u čišćenju Mijajlovač­ke reke mogu o tome da se informišu na društvenim mrežama na stranici opštine Trstenik.

PREVOZ ZA VOLONTERE - Na ovim stranicama su postavljen­e mejl adrese i brojevi telefona kako bi nas kontaktira­li svi koji budu želeli da u utorak 30. jula dođu i pomognu nam u čišćenju Mijajlovač­ke reke. Tog dana smo obezbedili i prevoz za sve volontere iz Trstenika do lokacije koja će biti čišćena - kazao je Milivojevi­ć.

Skoro 70 odsto ispitanika je postojeće stanje životne sredine u Trsteniku ocenilo nezadovolj­avajućim ili slabim. Nezadovolj­stvo građana se najviše odnosilo na divlje deponije komunalnog otpada.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia