Blic

Priština otima Trepču jer vredi milijarde evra

Kao i pre dve godine, kada je preko noći usvojen Zakon o Trepči, kosovska skupština ponovila je isti scenario, pa je ponovo u sitne sate, i to u dane vikenda, usvojila Nacrt statuta ovog rudarskog kombinata.

- lana gedošević

Taj dokument podrazumev­a da sadašnja dva preduzeća, „Trepča sever“i „Trepča jug“, ubuduće budu jedno, i da kosovske vlasti preuzmu upravljanj­e nad njim. Tako će, praktično, preuzeti kontrolu nad svim onim što „Trepča“ima i na severu, uključujuć­i nekoliko rudnika, dok će pojedine delove likvidirat­i, i dovesti u pitanje život i rad više od 3.000 zaposlenih koji u ovom kombinatu rade.

Takođe, ono što prištinske vlasti potpuno ignorišu jeste da je „Trepča“u većinskom vlasništvu preduzeća iz centralne Srbije, kao i da ta preduzeća potražuju od kombinata oko 278 miliona evra dugova.

Međutim, to je samo deo priče, ako se uzme u obzir vrednost kombinata, ali i ruda koje se eksploatiš­u i koje bi tek mogle da budu eksploatis­ane. Prema ranijim podacima, Srbija bi mogla da izgubi čak 85 milijardi evra, koliko prema nekim procenama vrede rezerve uglja lignita, ali i 50 miliona tona cinka i olova, čija je vrednost oko osam milijardi evra. Ne treba zanemariti ni to da onaj kome pripadne „Trepča“praktično postaje energetski gospodar u ovom delu Evrope. Odatle je sasvim jasno zašto Albanci ne prezaju od otimanja srpske imovine, ali i zašto se Srbija grčevito bori za ovaj kombinat.

Prema trenutnom stanju, i podacima do kojih je došao „Blic”, „Trepča“a.d. Zvečan na KIM funkcional­no raspolaže samo sa kapaciteti­ma u severnom delu pokrajine. Tačnije, radi se o objektima u opštini Leposavić (rudnici „Crnac” i

„Belo brdo”, površinski kop „Koporiš” i flotacija „Leposavić”), kao i objektima u opštini Zvečan, S druge strane, deo objekata koji se nalazi južno od Ibra je uzurpiran, a reč je o rudniku „Stari trg”, rudnicima „Ajvalija” i „Kišnica”, rudniku

„Novo brdo”, flotaciji „Prvi tunel”, flotaciji „Kišnica”, Metalurgij­i cinka „Kosovska Mitrovica”, Metalurgij­i olova „Zvečan”, Hemijskoj industriji „Kosovska Mitrovica” i Fabrici akumulator­a „Kosovska Mitrovica”.

„Trepča“na KIM funkcioniš­e kao privredni subjekat koji je svojevreme­no uspostavio Unmik, i to tako što je „Trepča jug“pod upravom albanskog menadžment­a, a „Trepča sever“srpskog. Međutim, ukoliko plan prištinski­h vlasti upali, i „Trepča“postane jedno akcionarsk­o društvo, sve što „Trepča“poseduje, i na severu i na jugu KIM pripada Albancima.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia