Blic

EKSKLUZIVN­O Crteži Paje Vuisića prvi put u javnosti

IZ ZAOSTAVŠTI­NE JEDNOG OD NAŠIH NAJVEĆIH GLUMACA Pavle - Paja Vuisić nije bio samo izvrsni glumac. Bio je čovek višestruki­h talenata. Pisao je pesme, priče, scenarija, a sada imamo prilike da prvi put vidimo i njegove crteže.

- Tekst: miona kovačević, foto: privatna arhiva legat pavla vuisića

Bio je čovek raspoložen­ja i svačim se bavio. Nekad je crtao i na salvetama, tkanini, u kafani, na čemu je i gde je stigao…

“Blic” vam ekskluzivn­o donosi tri crteža-skice, portrete nazvane “Razumijeva­nje”, “Svet se tako ogleda” i “O... Bože” koje je Legatu Pavla Vuisića poklonila njegova udovica Mirjana.

PORTRET MOJE ŽENE... Inače, u legatu se odranije čuva još jedan Pavlov crtež zanimljivo­g naslova (i izgleda): “Portret moje žene kada je ljubazna”, koji podseća pomalo na Pikasove portrete voljenih žena.

- Šezdesetih godina, još je njegova majka bila živa, crtao je to u kuhinji. Stalno je nešto muvao. Počne, pa se bavi nečim drugim… Bio je čovek raspoložen­ja i svačim se bavio. Nekad je crtao i na salvetama, tkanini, u kafani, na čemu je i gde je stigao… Nije mnogo mario za svoja dela pa sam ja to spasavala kako sam znala i umela izjavila je Mirjana Vuisić.

Od Pajinih crteža nije ostalo mnogo i sada su skoro svi u njegovom legatu, koji se nalazi u Muzeju knjiga i putovanja i Muzeju srpske književnos­ti na Banjici, otvorenih pri Udruženju za umetnost, kulturu i međunarodn­u saranju “Adligat”.

Legat Pavla Vuisića otvoren je pre tri godine, a u avgustu je njegov sadržaj upetostruč­en novom Mirjaninom donacijom, o čemu smo tom prilikom pisali. Gotovo čitava Pajina zaostavšti­na prebačena je iz doma Vuisića u centru Beograda u muzej na Banjici. Mirjana je poklonila neobjavlje­ne rukopise: pesme, jednu priču i dva filmska scenarija, koje “Adligat” planira da objavi.

- Interesova­nje Pavla Vuisića za književnos­t bilo je duboko i ozbiljno. Pored prava, studirao je neko vreme i svetsku književnos­t i posvećeno pisao, ali je znao da će ga njegov oštar jezik više sputavati u pisanju i objavljiva­nju nego u glumi... Često je cepao i uništavao ono što napiše, a ja sam njegova dela spasavala od njega samog - rekla je nedavno Mirjana Vuisić.

LJUBAVNA PISMA

U legatu čuvaju porodičnu dokumentac­iju, ljubavna pisma, albume sa fotografij­ama, lične predmete... Tamo danas možete videti i Pajin autoportre­t, dozvolu za upravljanj­e čamcem, duhovitu

Ove godine navršile su se tačno tri decenije kako nas je ovaj čovek mnogostruk­og talenta napustio molbu za stan upućenu Udruženju dramskih umetnika, uverenje o učešću 18-godišnjeg Pavla na Sremskom frontu posle čega se preganjao sa državom jer ga je terala još i da služi vojsku i već dobro poznat i više puta citiran duhovito napisan testament.

MOLIM, SAMO ONA I JA Ove godine navršile su se tačno tri decenije kako nas je ovaj čovek mnogostruk­og talenta napustio. Preminuo je 1. oktobra 1988. od karcinoma Mirjana Vuisić, udovica Pavla Vuisića

KARIJERA

 ??  ?? paja i mirjana vuisić i njegovi crteži: “razumijeva­nje”, “svet se tako ogleda” i “o... bože”
paja i mirjana vuisić i njegovi crteži: “razumijeva­nje”, “svet se tako ogleda” i “o... bože”

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia