Blic

Hoće li biti snega i za Novu godinu

Da li će biti snega za Novu godinu jedno je od najtežih pitanja ovih dana za meteorolog­e.

- Radmila Briza

Dok mnogi priželjkuj­u već zaboravlje­nu snežnu idilu u novogodišn­joj noći, vrlo je neizvesno da li će se to ostvariti bez obzira na najave Republičko­g hidrometeo­rološkog zavoda u njihovoj dugoročnoj prognozi za ovaj mesec, gde stoji da nas sneg očekuje poslednja četiri dana ove godine.

Prema prognozi RHMZ, sneg bi u Beogradu, ali i ostalim gradovima u Srbiji, trebalo da pada četiri poslednja dana ove 2018. godine - od 28. decembra do 1. jaunara 2019.

To, međutim, za “Blic” nisu mogli da potvrde drugi meteoroloz­i, koji navode da je još rano i neizvesno prognozira­ti bilo šta za Novu godinu.

- Iako postoje naznake da bi poslednja četiri dana godine mogla da budu snežna, Prema dugoročnoj prognozi RHMZ sneg bi u Srbiji trebalo da pada četiri poslednja dana ove godine od 28. decembra sve do 1. januara

a samim tim i novogodišn­ja noć, još je rano da se to precizira. Početkom treće dekade ovog meseca, imaćemo

tipično decembarsk­o vreme - oblačno, tmurno, povremeno uz slabu susnežicu i sneg. I tako će biti do 20. decembra - otkriva meteorolog Đorđe Đurić iz “Weather2um­brella”.

Potom nam sledi jedno manje otopljenje, kada će temperatur­e da skoče na 5 stepeni iznad nule.

- To će se dešavati od 21. decembra. Biće uslova za slabu kišu. Posle toga, odnosno do kraja godine, nema promena na vidiku. Ipak, još je rano i da se one vide. Izvesno je da će biti oblačno, prohladno i maglovito, uz slabe padavine - precizira sagovornik “Blica”.

Kada su u pitanju jutarnje temperatur­e, napominje Đurić, one će u čitavom periodu, do kraja godine, biti oko 0, uz pojavu jutarnjih mrazeva, dok će dnevne koji stepen biti više, a posle 20. do 6 stepeni.

- Posle toga se spuštaju na normalu, oko 0, ujutru u blagom minusu - naveo je on.

I naš poznati meteorolog Nedeljko Todorović nije mogao da potvrdi za “Blic” da će biti snega za Novu godinu.

- To niko ne može sada da vam kaže. Ono što je izvesno jeste da ove godine neće biti jake zime - kazao je on.

 ??  ?? mališani ga obožavaju, ali mu se putari nikako ne Raduju
mališani ga obožavaju, ali mu se putari nikako ne Raduju
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia