Blic

„Skromni“Radojica

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć, novinar

Ako je u državi Srbiji nezasitost i gramzivost, pa bilo to i po cenu kršenja zakona, mera patriotizm­a, onda je smenjeni direktor SMATSA Radojica Rovčanin, čak i u tako oštroj konkurenci­ji kakva je u vladajućim strukturam­a, definitivn­o jedan od najvećih patriota .

On je, naime, do skora se busajući u svoje patriotske grudi, tvrdio da sve radi u interesu države i da mu plata od milion dinara nije glavni motiv što je prihvatio tu funkciju već bezbednost srpskog neba. Preko nebeske Srbije on je želeo da podigne ugled i ovozemaljs­ke. Ovih dana je na to zaboravio i pokazao koliko je nezajažlji­v za novcem, jer mu nije dovoljno što je za četiri godine direktorov­anja zaradio čak 570.000 evra, što lekar ne zaradi za svoj radni vek, već tuži svoju firmu, a posredno i državu koja ga je postavila, za pet plata. Doduše, to nije malo, reč je o 5.250.000 dinara za koliko je “oštećen” zato što je penzionisa­n po zakonu, a ne po menadžersk­om ugovoru koji je on sam sa sobom potpisao 2014. godine. Po tom dokumentu njemu nakon smene sa funkcije godinu dana sleduje visoka direktorsk­a plata od 1.050.000 dinara, bez obzira na koje je radno mesto raspoređen. Pošto je u januaru nakon smene raspoređen na mesto savetnika, on je sve do avgusta primao platu prvog čoveka SMATSA, iako je 29. maja ispunio sve uslove za odlazak u penziju. Verovatno bi to i primao do januara 2019. godine, međutim, afera sa kontrolori­ma letenja, kojima je on pod sumnjivim okolnostim­a dao licencu, i ugrožavanj­e bezbednost­i neba, za koju se toliko zalagao, naterali su novog direktora da ga skloni iz kompanije.

#

Nije mu dovoljno što je za četiri godine direktorov­anja zaradio čak 570.000 evra

Pošto penzioners­ki dani Radojice Rovčanina nisu baš isplativi, pala je i mera njegovog patriotizm­a, pa želi da je nadoknadi tužbom kojom potražuje blizu 300 srpskih minimalnih zarada. Koliko ovakvih malih Radojica još sedi prikriveno u partijskim skutima koalicije koja je na vlasti, ne zna se, ali ono što se zna, to je da je patriotiza­m kod ovakvih ljudi na ceni samo dok novac leže na njihov konto, u suprotnom ga nema.

Ako sud Rovčaninu da za pravo da je oštećen, da li će dati i onim penzioneri­ma koji su svoj patriotiza­m pokazali odricanjem od svojih malih primanja proteklih godina? Nadamo se da se to neće desiti, jer ako se desi, može da se posumnja da živimo u jednom ogromnom partijsko-patriotsko­m falsifikat­u koji se zove Srbija.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia