Blic

SAZNAJEMO LJUDSKI FAKTOR UZROK TRAGEDIJE U NOVOM PAZARU Požar buknuo u furuni, plin izazvao katastrofu

- N. Kočović

Sestre Alisa (33) i Šemsa (25) Mujković stradale su u subotu ujutru, u stravičnom požaru u stambenoj zgradi “Bor” u Novom Pazaru, dok je njihova majka Anica (60) teško povređena i lekari joj se bore za život.

Prema nezvanični­m saznanjima, požar je izazvala furuna ili šporet koji su nastradale žene koristile za grejanje, a proširio se kasnije kada je vatra zahvatila plinsku bocu koja je eksplodira­la. Tačan uzrok biće poznat nakon veštačenja Kriminalis­tičko-tehničkog centra iz Beograda, a po nalogu Višeg tužilaštva.

U domu rođaka Mujkovića u Hercegovač­koj ulici juče je vladao muk, a prijatelji i rodbina u neverici su bratu nastradali­h Senadu i sestrama Sabaheti i Senadi izjavljiva­li saučešće.

- Senad je živeo sa njima, ali je rano ujutru izašao iz stana. Da je bio tu, možda bi i on stradao. Zanemeo je od tuge, samo tiho izgovara da više nema razloga da živi. Ne znamo kako je došlo do požara i da li su mogli da ih spasu – pričaju Senada i Sabaheta. Sestre nastradali­h dodaju i da je tragedija mogla biti i veća jer Alisa ima četvoro male dece koja žive kod njenog bivšeg muža, a koji ih je svakog vikenda dovodio kod nje, u stan koji je progutala vatrena stihija. U subotu je, kažu, srećom zakasnio.

- Živele su teško, mučile se, bile su bez posla, primanja. Hranile su se u narodnoj kuhinji, struju su im isključili još pre 12 godina, a ni od koga nisu dobijale pomoć – potrešena je Senada. I komšije kažu da su nesrećne žene živele u bedi, da su ih često viđali kako skupljaju hranu i sekundarne sirovine po kontejneri­ma, kao i da su znale da u stanu založe vatru kako bi se zagrejale.

- Probali smo da im pomognemo, obaveštava­li smo nadležne organe, ali oni nisu mogli ili hteli da reaguju. Moguće je da su i u subotu naložile vatru na podu, a ona se proširila i zamalo smo svi izginuli. Strašno je bilo, jedva sam stigao da istrčim iz stana. Dim je bio gust, umalo sam se ugušio dok sam izašao iz zgrade – priča jedan od stanara. Žitelji zgrade bili su nezadovolj­ni reakcijom vatrogasac­a smatrajući da su stigli kasno i da nisu bili dovoljno opremljeni i spremni za gašenje požara takvog obima.

- Mi nismo mogli da upotrebimo nešto što nemamo, a nemamo platformu niti jastuk. Žao nam je zbog izgubljeni­h života, ali naglašavam da je požar bio u razbuktalo­j fazi kada smo stigli, a vatra je već zahvatila žrtve – isitče Darko Belić, komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice.

Mladići iz “Bora” i okolnih zgrada u nedelju su organizova­li akciju čišćenja oštećenih stanova. Koliko je požar bio jak pokazuje da u domu Mujkovića gotovo ništa nije ostalo, a vrelina je gotovo topila i metalne delove nameštaja.

Sestre koje su izgorele u požaru nisu imale struju u stanu

 ??  ?? stanari novopazars­ke zgrade i juče u šoku
stanari novopazars­ke zgrade i juče u šoku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia