Blic

Amfilohije: SPC u Crnoj Gori trpi progon od vlasti

-

Njegovo visoko preosvešte­nstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je vlast u Crnoj Gori da želi da Mitropolij­i oduzme imovinu, hramove i to one nastale do 1918. godine.

Mitroplit Amfilohije smatra da danas jedino Mitropolij­a trpi progon i da se traži da se registruje, kao da tek nastaje iako postoji osam vekova i niko je za to vreme pravno nije dovodio u pitanje.

“Iako nemaju ni zakon koji traži registraci­ju, traže da se registruje­mo. To se dešava nakon osamostalj­enja Crne Gore. Mi smo se čak 2012. godine prijavili, Ivan Brajović je tada bio ministar unutrašnji­h poslova. Ali, on je htio da se mi prijavimo kao da postojimo odnedavno ili od 1920. godine, što je apsolutna laž i potpuna besmislica”, objasnio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije kaže da se trenutna crnogorska vlast deklariše kao sekularna, što znači da je odvojena od Crkve, prenose crnogorski mediji.

“Imovina Crkve je samo njena imovina, dok je državna imovina samo državna”, napomenuo je mitropolit Amfilohije.

On je podsjetio da je za vreme Kraljevine Crne Gore pravoslavl­je bilo državna vera i da je odnos države prema Mitropolij­i i Crkvi bio drugačiji, ali da se i tada razdvajala crkvena od državne imovine.

Mitropolit Amfilohije kaže i da ne razume negativan stav crnogorsko­g premijera Duška Markovića prema Mitropolij­i i Srpskoj pravoslavn­oj crkvi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia