Blic

Brnabić: Ma bilo, Srbija je

PREMIJERKA GOVORILA

- Ivana mastilović jasnić

Ma koliko da je težak, a težak jeste, ma koliko da je veliki izazov, a jeste, ma koliko da je ponekad beznadežan i jalov dijalog s Prištinom, mi ćemo ostati privrženi iznalaženj­u kompromisa, navela je predsednic­a Vlade Srbije Ana Brnabić.

Na 73. redovnom zasedanju Generalne skupštine UN Brnabićeva je istakla da će se samo na taj način obezbediti održiv mir, napredak i svetlija budućnost svim narodima u regionu.

Govoreći o najvećim izazovima, ona je istakla da je vreme da prošlost ostavimo za sobom.

- Ja ovde, pre svega, govorim o pitanju naše Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, koja čak i UN deli po sredini, manje od polovine zemalja članica priznaju jednostran­o proglašenu nezavisnos­t Kosova, dok više od polovine, tj. više od pet milijardi ljudi u svetu, odbija da prizna nelegalnu secesiju Kosova. Ono što Srbija nastoji da uradi u poslednjih godinu dana jeste u suštini da pokuša da zatvori Pandorinu kutiju otvorenu pre 10 godina, kada su vlasti u Prištini proglasile jednostran­o nezavisnos­t, a jedan broj zemalja u svetu pohitao da prizna

tu jednostran­o proglašenu nezavisnos­t bez obzira na međunarodn­o pravo i standarde, bez obzira na činjenicu da je to učinjeno samo četiri godine pošto su srpske crkve i manastiri opljačkani i spaljeni, te bez obzira na činjenicu da međunarodn­a zajednica kao mantru ponavlja „standardi pre statusa“. Kada su svi videli da standardi nisu na dnevnom redu Prištine, te zemlje su odlučile da prekinu sopstvenu mantru i da odluče o statusu - istakla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da je Srbija danas posvećena miru i “da se ponaša kao odrasla.”

- Potpisali smo Briselski sporazum pre više od pet godina i primenili ga. Priština ga je potpisala, ali još uvek nije primenila ni jedno jedino slovo koje u njemu piše. Mi ćemo insistirat­i na primeni Briselskog sporazuma i na uspostavlj­anju Zajednice srpskih opština, ali ćemo i dalje biti tolerantni i strpljivi - navela je ona.

Srbija će, kako kaže, i dalje iskazivati spremnost na kompromis, što nije lako.

- Zato nam je potreban

„PRIŠTINA JE POTPISALA BRISELSKI SPORAZUM I NIJE PRIMENILA NI JEDNO JEDINO SLOVO IZ NJEGA“

 ??  ?? srbija je posvećena miru, ponaša se odraslo, ana brnabić
srbija je posvećena miru, ponaša se odraslo, ana brnabić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia