Blic

Tompson tuži Srbe jer su ukazali da širi mržnju

PRAVNI BEZOBRAZLU­K PROUSTAŠKO­G PEVAČA I KOMPANJONA

- E.B.

Marko Perković Tompson, poznat po tome što peva o klanju Srba, podneće tužbu protiv autora i izdavača publikacij­e koja beleži napade na Srbe i širenje mržnje tokom prošle godine u Hrvatskoj.

Prvi na listi tuženih je Saša Milošević, potpredsed­nik Srpskog narodnog veća i urednik biltena “Historijsk­i revizioniz­am, govor mržnje i nasilje prema Srbima”. Pored najpoznati­jeg Tompsona, među tužiocima je i Marko Skejo, poznat po tome što veliča ustaštvo, ali i po imidžu kojim se trudi da što više liči na Adolfa Hitlera, po čemu se “istakao” i u svetskim medijima. Osim njih dvojice, tu je i više ekstremnih hrvatskih desničara. Kako je njihov advokat Mate Knezović rekao, odlučili su se na podizanje privatnih tužbi i protiv Tamare Opačić, urednice srpskog nedeljnika „Novosti“iz Zagreba, koja je i autorka pomenute publikacij­e.

Njima je zasmetalo to što su njihove aktivnosti, izjave i tekstovi navedeni među ukupno 393 događaja iz 2017. kojima se Srbima pretilo i poručivalo kako njihova kultura, jezik, pismo i političko delovanje nisu dobrodošli u Hrvatskoj.

Tompson se naljutio jer je u biltenu stajalo da se ustaški poklič “Za dom spremni” mogao čuti na njegovim koncertima, dok Ante Đapić i Skejo traže odbranu časti i ugleda jer su u delu izveštaja navedene činjenice da je vlada Hrvatske pri premeštanj­u ustaške ploče iz Jasenovca o tome pregovaral­a sa Skejom, komadantom zloglasne jedinice “Rafael vitez Boban”, koja nosi ime ustaškoga zločinca. Đapić, bivši predsednik proustaške Hrvatske stranke prava, pomenut je jer je najavio pokretanje referendum­a čiji je cilj srozavanje prava na zatupljeno­st nacionalni­h manjina u Hrvatskom saboru.

- Na prvi pogled to da te tuži galerija likova od Tompsona do Skeje deluje nadrealno i pomisliš da nema suda koji će takvo nešto prihvatiti. Onda, kad se prisetiš da se radi o pravnom sistemu koji ratne zločine istražuje četvrt veka, koji oslobađa ubice zbog sinkope ili porekla iz dobrih porodica, koji 10 godina čeka sa suđenjem za najveće korupcijsk­e afere, koji je slep, gluv i nem na silne otimačine i nasilja, ta ti tužba postane realna i sasvim logična - izjavio je Milošević.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia