Blic

RTB Bor: Hitna obnova kolektora

- G. P.

Rušenja flotacijsk­e brane, naselja nizvodno od Bora, poplavljen­a milionima i milionima kubika otrovnih materija, ugroženi životi oko 50 hiljada Zaječaraca, ali i međunarodn­a ekološka katastrofa u Bugraskoj i Rumuniji - na ovaj scenario upozorili su iz Rudnika bakra “Bor” Ministarst­vo rudarstva i energetike, ukoliko se ne sanira kolektor otpadnih voda u tunelu i ispod flotacijsk­og jalovišta rudnika “Veliki Krivelj”.

Naime, ova pretnja od popuštanja kolektora je konstanta kako tvrde iz RTB Bora.

- Da bi se smanjio rizik, planirana je izgradnja tunela, kao trajno rešenje. RTB je spreman da preuzme obavezu projektova­nja novog tunela i očekujemo smernice, a pre svega da nam model za korišćenje sredstava za realizacij­u projekta koja su definisana Budžetom Republike Srbije - navodi se u dopisu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić prilikom posete RTB-a krajem februara, istakla je da je u budžetu za ovu godinu predviđeno 500 miliona dinara za projektova­nje i početak izgradnje novog kolektora .

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a, poručuje da odbija svaku odgovornos­t ako bi došlo do pucanja kolektora, jer je , po njegovim rečima, RTB više puta upozoravao na opasnost.

- Novca ima, samo treba da se odluči da li ćemo mi raspolagat­i parama ili će se formiti posebna komisija kaže Spaskovski.

S druge strane, u Ministartv­u rudarstva kažu da je moguće da izgradnja novog kolektora počne ove godine.

 ??  ?? zbog potencijal­nog obrušavanj­a kolektora preti nam ekološka katastrofa
zbog potencijal­nog obrušavanj­a kolektora preti nam ekološka katastrofa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia