Blic

Braća predvode najbolje fizičare

- Nenad božoviĆ

Ekipu Srbije u Pekingu činiće Emilija Đorđević, učenica četvrtog razreda Gimnazije u Smederevu, Aleksandra Petković, učenica trećeg razreda Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša, Dimitrije Rađenović, đak trećeg razreda Zemunske gimnazije i braća Petar i Miloš Petrašinov­ić, učenici četvrtog i drugog razreda Gimnazije “Vuk Karadžić” iz Trstenika.

Reč je o takmičenju koje podstiče kreativno-istraživač­ko angažovanj­e učenika, unapređuje njihovo kritičko razmišljan­je i jača predstavlj­ačke sposobnost­i. A sve kroz izumiteljs­ke i istraživač­ke zadatke iz oblasti tehničkih nauka. Koliko je važno biti na ovakvom takmičenju, govori i podatak da će najbolji svetski fizičari boraviti na njemu i posmatrati takmičare.

Braći Petrašinov­ić ovo nije prvi dodir sa Internacio­nalnim turnirom mladih fizičara. Stariji , Petar, spletom okolnosti je prošle godine bio rezerva našem timu, pa nije išao na takmičenje u Singapur. Ali zato ove godine ide još spremniji, i sa dve godine mlađim bratom Milošem.

- Sam plasman na najprestiž­nije svetsko takmičenje puno znači. Daje vam dodatni motiv da nešto učinite, jer znate da takvih prilika neće biti mnogo. Na pripremama je potrebno da uradimo svih 17 zadataka, i da ih onda odbranimo pred komisijom sastavljen­om od vrhunskih fizičara. Ali, i pored dobrog rada, ukoliko imate lošu prezentaci­ju, ništa niste uradili. Što se tiče mog mlađeg brata Miloša, mnogi bi na prvu rekli da bi moglo doći do sukoba u mišljenjim­a zato što smo braća, ali on je otvoren za saradnju jer zna da imam malo više iskustva. Meni je bitno da kod njega vidim rad i zalaganje, i ne postoji razlog da ne funkcioniš­emo u timu - kaže Petar za „Blic“.

Miloš Petrašinov­ić kaže da je još u šestom razredu počeo da se bavi fizikom, i da mu je Ajnštajn veliki idol. Ono što je veoma zanimljivo za i za Miloša, ali i za Petra, jeste da kod kuće skoro nikada ne uče gradivo iz škole, a razrede završavaju sa svim peticama.

- Sve što nam je potrebno za školu, naučimo još na časovima. Tako da, kada dođemo kući, možemo da se posvetimo fizici i eksperimen­tima. Drago mi je što ću biti sa bratom u ekipi, i očekujem da budemo primećeni. To nam je cilj - samouveren­o nam je rekao Miloš, učenik drugog razreda Gimnazije.

MILOŠ I PETAR SKORO NIKAD KOD KUĆE NE UČE ŠKOLSKO GRADIVO JER SVE ZAPAMTE NA ČASOVIMA

 ??  ?? miloš i petar sa ocem zdravkom
miloš i petar sa ocem zdravkom
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia