Blic

Šešelj u Skupštini preti da će razbijati njuške

Lider SRS Vojislav Šešelj pojavio se juče prvi put u Skupštini nakon što je u Hagu osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina u Hrtkovcima.

-

On je u parlamentu zapretio da će onom ko se usudi da mu kaže da je ratni zločinac “odmah da razbije njušku”.

Šešelj je nakon izricanja osuđujuće presude prvo izjavio da će krenuti u ponavljanj­e svojih ratnih zločina, kao i da će prvo krenuti od Tomislava Žigmanova, predsednik­a Demokratsk­og saveza Hrvata u Vojvodini, i Nenada Čanka, lidera LSV. Danas je otišao korak dalje, i to na konferenci­ji za novinare.

Kako je rekao, odlučio je da održi konferenci­ju da bi “video da li će ga danas neko javno nazvati ratnim zločincem”.

- Došao sam da vidim da li će mi neko reći da sam ratni zločinac, da mu odmah njušku razbijem. Evo, nisu se ni pojavili ti kandidati, a kamoli da se neko usudio da to uradi. Niko, jer odmah njuška pukne kao od šale - kazao je Šešelj i dodao da je “trenirao tokom vikenda”.

Mada predsednik SRS preti otkako je osuđen u Hagu za progon Hrvata u Hrtkovcima, nijedan nadležni državni organ još nije reagovao. Ništa ne preduzima ni Administra­tivni odbor u Skupštini Srbije, koji bi trebalo da primeni Zakon o izboru narodnih poslanika i smeni Šešelja sa poslaničke funkcije. U tom zakonu, u članu 88, piše da poslaniku prestaje mandat pre isteka vremena na koje je izabran ako je “pravosnažn­om sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci”. Sednicu o donošenju odluke o prestanku mandata lideru radikala trebalo bi da zakaže Aleksandar Martinović, predsednik Administra­tivnog odbora i Šešeljev dojučerašn­ji bliski saradnik, ali on to još nije učinio.

Zakazivanj­e hitne sednice do sada je zatražio samo Nenad Čanak, koji traži da Administra­tivni odbor predloži republičko­m parlamentu da konstatuje prestanak mandata predsednik­u SRS.

“Loše je po ugled parlamenta da u poslaničko­j klupi sedi čovek osuđen za ratne zločine, odnosno progon i podsticanj­e na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine”, navedeno je u saopštenju LSV, uz napomenu da to predviđa i zakon.

ZAKONOM JE PREDVIĐENO DA POSLANIKU KOJI JE OSUĐEN NA ZATVORSKU KAZNU PRESTAJE MANDAT

 ??  ?? ponovo ruši ugled parlamenta i preti nasiljem: vojislav šešelj
ponovo ruši ugled parlamenta i preti nasiljem: vojislav šešelj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia