Blic

Asad: Sirijci se ne plaše NATO

Sirijski predsednik Bašar el Asad rekao je juče da se sirijski narod više ne plaši od NATO posle nedavnog bombardova­nja koje su izvele zemlje zapada.

-

Asad, koji se juče sastao sa ruskim parlamenta­rcima, nahvalio je sovjetske sisteme protivvazd­ušne odbrane koji su „pomogli Damasku da uništi 71 zapadnu raketu“. Asadove reči je preneo poslanik ruske Dume Sergej Železnjak naglasivši da je da je sirijski lider napad na svoju zemlju nazvao agresijom.

- Prema Asadovom mišljenju, napad je agresija i Rusija deli tu poziciju. On je istakao da ima visoko mišljenje o ruskom oružju, koje je pokazalo superiorno­st u odnosu na naoružanje agresora - rekao je Železnjak i dodao da na sastanku nije razmatrana isporuka ruskih protivrake­tnih sistema toj zemlji.

Kako prenose mediji Asad je rekao da „od devedeseti­h smo u američkim filmovima gledali rusko oružje kao zastarelo, a sada vidimo ko je zaista zastareo“. Takođe, prvi čovek Sirije rekao je da „napad SAD, Velike Britanije i Francuske ne samo što je ujedinio narode Rusije i Sirije, već sve narode koji se vode normama međunarodn­og prava“.

I poslanik Dmitrij Sabljin citirao je Asada koji je rekao da su snage sirijske protivvazd­ušne odbrane pokazale svoju efikasnost i da se stanovnici Sirije više ne boje NATO-a.

Sirijska strana inače tvrdi da je oborila 71 od 105 raketa koliko su SAD, Francuska i Velika Britanija sručile na Siriju što Amerika oštro demantuje.

Jedna od tema u razgovoru ruskih parlamenta­rca i Asada bila je ekonomija. Kako je prenela ruska novinska agencije TASS pozivajući se na reči zvaničnika ruske Dume, Dmitrija Sabljina, Asad je rekao da će za obnovu ekonomije te države, u kojoj se ratuje već sedam godina, biti neophodno 400 milijardi dolara.

- Važno pitanje je oporavak infrastruk­ture. To će koštati oko 400 milijardi dolara i biće potrebno od 10 do 15 godina - citirao je Sabljin Asada.

Asad je, prema njegovim rečima, naglasio da ne očekuje da zapadne kompanije nafte i gasa rade u njegovoj državi.

- Mi ne očekujemo zapadne kompanije ovde, posebno u sferi nafte i gasa. O tome sam pričao sa Vladimirom Putinom u Sočiju. Mi želimo da ovde rade ruske kompanije i očekujemo brz napredak - citirao ga je Sabljin.

 ??  ?? na siriju je za minuta baČeno raketa
na siriju je za minuta baČeno raketa
 ??  ?? asad je nahvalio sovjetsko oružje
asad je nahvalio sovjetsko oružje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia