Blic

Traže doživotni zatvor za mladiće iz Srbije

Za sedam srpskih državljana koji su među devet optuženih za ubistvo Amerikanca Bakarija Hendersona na Zakintosu grčko tužilaštvo u optužnici traži najstrožu kaznu - doživotni zatvor.

- B. Bogosav

Kako pišu grčki mediji, u optužnici koja je napisana na 55 strana piše da je istraga ustanovila da je mladić umro za 11 sekundi od udaraca nogom u glavu i da jedan od učesnika u krivičnom delu nije nikada identifiko­van.

Prema odluci veća za prekršaje Zakintosa, ta kazna se traži za devetoricu učesnika u tom krivičnom delu, a šestorici aktera, srpskih mladića, sudiće se za „teško krivično delo ubistva bez predumišlj­aja u spokojnom psihičkom stanju“.

Za delo direktnog saučesništ­va u ubistvu bez predumišlj­aja sudiće se jednom licu, a preostaloj dvojici za delo pokušaja ubistva.

Istraga je ustanovila da je jedan od aktera imao i „bokser“na ruci i da je nesrećni mladić nastradao odmah, tačnije za 11 sekundi, od jednog udarca u glavu, a u optužnici je podvučeno da su i tada, iako je mladić bio u nesvesti, nastavili da ga udaraju nesmanjeno­m žestinom.

„ Slede još dva udarca nogom u glavu koje nanosi devetooptu­ženi i, na kraju, iživljavan­je nad već mrtvim telom sa dva udarca u glavu završava deseti počinilac koji do sada nije identifiko­van. Istraga je ustanovila da

OPTUŽNICA PROTIV SRBA NAPISANA JE NA 55 STRANA I ISTRAGA JE UTVRDILA DA JE MLADIĆ UMRO ZA 11 SEKUNDI

je reč o smeđem mladiću od 20 godina, visine 180 centimetar­a u beloj bluzi i farmerkama koji se na snimku vidi kako zadaje poslednje udarce već mrtvom Bakariju. Sve u svemu, više od 20 udaraca nogom u glavu“, navodi se u optužnici.

Prema zaključku sudija na Zakintosu, „mladi Amerikanac je bio napadnut sa namerom da bude ubijen“.

Branilac srpskih mladića okrivljeni­h za ubistvo američkog turiste Bakarija Hendersona Zora Dobričanin Nikodinovi­ć potvrdila je da je protiv njih grčko pravosuđe podiglo optužnicu, napominjuć­i da je odbrana još nije dobila jer je u toku prevođenje na srpski jezik. Ona navodi da su među njenim branjenici­ma i mlađe punoletne osobe.

- S obzirom na to, čak i pod uslovom kad bi se radilo o krivičnom delu za koje su optuženi, oni ne bi mogli da budu osuđeni na kaznu doživotnog zatvora - navodi advokatica.

 ??  ?? mladiĆi iz srbije uhapšeni nakon prebijanja ameriČkog državljani­na
mladiĆi iz srbije uhapšeni nakon prebijanja ameriČkog državljani­na
 ??  ?? žrtva: bakari henderson
žrtva: bakari henderson

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia