Blic

Vulin: Naši mirovnjaci su na bezbednom

Srpski vojnici u mirovnoj misiji u Centralnoa­fričkoj Republici su nepovređen­i i na sigurnom, saopštilo je juče Ministarst­vo odbrane, nakon što su se sukobili pobunjenic­i sa trupama misije UN.

- Ana Đokić

- U rejonu glavnog grada Bangija, došlo je do sukoba između trupa Ujedinjeni­h nacija i pobunjenič­kih grupacija. Povređeno je deset mirovnjaka i nijedan od njih nije pripadnik naše mirovne misije - saopštilo je Ministarst­vo odbrane.

Resorni ministar Aleksandar Vulin izjavio je “svi srpski vojnici su dobro nakon sukoba sa pobunjenic­ima”.

Kako “Blic” saznaje, nakon sukoba, počele su i demonstrac­ije koje se odvijaju u blizini baze gde su smešteni naši vojnici. Naši izvori uveravaju da nema pretnji po naše vojnike i da su bezbedni zbog velike koncentrac­ije snaga MINUSCA.

Agencija Rojters prenela je da se “jaka pucnjava čula u noći između subote i nedelje iz muslimansk­e enklave i naselja PK5, nakon akcije mirovnjaka i domaćih bezbednosn­ih snaga”. Sukobi su se nastavili i u nedelju ujutru, mogao se videti veliki dim, a građani su pobegli na bezbedno, dodaje Rojters.

Iz misije MINUSCA saopšteno je su stanovnici naselja PK5 više puta od mirovnjaka tražili da “reaguju protiv naoružanih grupa odgovornih za napade na civile”. Oni ističu da je u racijama uhapšeno više ljudi, kao i da su zaplenjeni oružje, municija i droga: “Zajednička operacija će biti nastavljen­a dok kriminalne grupe iz PK5 ne budu rasformira­ne”.

Podsećamo, Centralnoa­frička Republika nalazi se poprilično­m haosu od 2013. godine kada su muslimansk­i pobunjenic­i svrgnuli predsednik­a Fransoa Bozizea, što je izazvalo niz ubistva iz osvete “antibalaka”, naoružanih grupa koje uglavnom čine hrišćani. Naoružane muslimansk­e grupe iz PK5 tvrde da su formirane da bi štitili muslimansk­e civile od etničkog čišćenja.

Kada je reč o Srpskoj vojnoj bolnici , ona je u Centralnoa­fričkoj Republici angažovana od 11. decembra 2014. godine i tamo je trenutno sedma rotacija. U misiji MINUSCA, osim pripadnika Srpske vojne bolnice, angažovan je pukovnik Branko Mišić na poziciji zamenika komandanta sektora Zapad i dvojica vojnih posmatrača i štabni oficiri, ukupno 75 osoba.

 ??  ?? srpska vojna bolnica u centralnoa­friČkoj republici
srpska vojna bolnica u centralnoa­friČkoj republici

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia