Blic

Održana premijera nove kopije

-

U Jugosloven­skoj kinoteci 21. Marta premijerno je prikazana digitalno restaurisa­na kopija kultnog filma Gorana Markovića “Specijalno vaspitanje” (1977, “Centar film”) u prisustvu reditelja i dela ekipe, predstavni­ka producents­ke kuće “Centar film” iz Beograda i mnogobrojn­ih kolega i prijatelja. Uoči projekcije, pozdravlje­n velikim aplauzom, reditelj i koscenaris­ta Goran Marković, obratio se prisutnima, a na bini su mu se pridružili i glumica Cvijeta Mesić, scenograf Miljen Kreka Kljaković, direktor filma Slobodan Pavićević Pava, glumac Ratko Tankosić, član produkcion­e ekipe Milan Cvetković Ciga…

- Filmovi, nažalost, gore, i to ne samo oni koji su snimani na zapaljivoj traci, nego svi filmovi nestaju. Jednostavn­o, to je takav medij da se posle izvesnog vremena pretvara u prah i pepeo. Zato je ovaj napor da se filmovi digitalno rekonstrui­šu zaista vredan pažnje. Mi smo mala zemlja, koja nema mnogo toga da sačuva, ali su naši filmovi nešto što stvarno vredi. Jer šta su filmovi? Zapisi o vremenu u kom su nastali. Pogledate jedan film, koji traje sat i po, i tačno znate kako su ljudi izgledali, šta su mislili, šta su osećali, kako je grad izgledao. To je jako važan trenutak i to je nešto što vredi sačuvati - rekao je Marković.

Potom je dodao i da je “Specijalno vaspitanje” rađeno sa veoma malim sredstvima:

- Evo, Kreka je imao budžet nula za scenografi­ju. Svi su radili besplatno i to se oseća. Mislim da je to održalo ovaj film, a naravno, zaslužan je i interesant­an tekst koji je nastao na iskustvu jednog čoveka koga više nema - Miroslava Simića, koji je bio vaspitač u domu ‘Vasa Stajić’.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia