Blic

Moja ćerka je prošla torturu, još dve devojčice su se ispisale

Zlostavlja­nje na društvenim mrežama, pretnje smrću i fizički napadi samo su deo torture koju je preživela desetogodi­šnja Isidora iz Zrenjanina od svojih vršnjaka iz odeljenja, a pored nje, iz škole su se ispisale još dve devojčice.

- Ana ĐokiĆ, miloš staniĆ

Kako kaže, sve je počelo od bezazlenih dečjih čarki, na koje učiteljica Snežana Stanišić nije reagovala, što je rezultiral­o ogromnim posledicam­a.

- Devojčica S. F. i njen brat blizanac zlostavlja­li su moje dete fizički i psihički. Devojčica je oformila grupu na Vajberu pod nazivom “Mrzimo Isidoru Ž”, u kojoj ju je nazvala budalom i pretila da će je naterati da igra Plavog kita (samoubilač­ka igra) sve dok ne umre. Prijavili smo to direktorki škole, a ona školskom policajcu - objašnjava za “Blic” Isidorina mama Snežana Živanović, čija je ćerka do pre mesec dana pohađala Osnovnu školu “Vuk Karadžić”.

Nasilje na Vajberu, prema rečima zabrinute mama, preraslo je u fizičko.

- Ubrzo nakon toga, na malom odmoru četvorica dečaka tukla su jednog učenika, kada se jedan od tih koji su tukli izdvojio iz grupe, zaleteo se i iz sve snage udario moje dete u stomak i izbio joj vazduh iz pluća. Pretučeni dečak i Isidora su sve prijavili učiteljici, ali ona nije ni obavestila roditelje - priča dalje Snežana.

Zabrinuti Isidorini roditelji želeli su da vide mamu i tatu

Devojčica iz odeljenja S. F. je napravila Vajber grupu „Mrzimo Isidoru Ž“

blizanaca i tražili su od škole da im organizuje susret da bi uspeli da reše problem nastao među decom.

- Direktorka me je posavetova­la “da se manem svog majčinstva” i nisu organizova­li susret. Tražili smo pomoć od Tima za borbu protiv nasilja u okviru škole, tuču smo prijavili policiji, a Isidora je dobila od školskog psihologa opravdanje da dve nedelje ne pohađa nastavu jer se bojala da će je neko povrediti - ističe mama zlostavlja­ne devojčice.

Tek kada su se deca raspustila, Tim za borbu protiv nasilja, koji su činili Isidorina učiteljica, pedagog i nekoliko drugih nastavnika, sastao se i optužio Snežanu i njenog supruga da lažu.

- Suprug je bio šokiran. Taj tim nas je nakon toga prijavio Centru za socijalni rad, tvrdeći da zlostavlja­mo dete. To, naravno, nije bilo tačno, što smo i dokazali prilikom poseta socijalnih radnika - priča dalje naša sagovornic­a.

Nakon letnjeg raspusta, kada su đaci krenuli u školu, ista devojčica koja je pretila na Vajberu doviknula je Isidori: „Lako je tebe pogoditi kada imaš veliko dupe.”

- Ona to prijavljuj­e učiteljici, koja njoj preti: „Sad ću da zovem direktorku jer ti opet nešto izmišljaš, ti si kriva što je S. završila u policiji. Sada će njena mama da zove policiju, pa da vidiš ti kako je to.” Isidora pita: „Zašto sam ja kriva?” Učiteljica kaže: „Ćuti, lažeš, kriva si.” Prestravlj­eno dete dolazi kući i mi odlučujemo da je ispišemo iz škole - priča mama.

Upisali su je u istu školu gde su prebačene još dve devojčice koje su trpele nasilje. Njih tri nazivaju „otpad iz Vuka”. ■

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia