Blic

Srbija ima stoke kao 1910. godine

Poljoprivr­eda je u poslednje tri decenije u Srbiji prosečno godišnje rasla samo 0,45 odsto, a jedan od ključnih problema je katastrofa­lan odnos države prema ovoj grani privrede.

- Aleksandar latas

Ovo je zaključak Studije o ekonomskom i društvenom razvoju Srbije do 2040. godine, koju su za Srpsku akademiju nauka i umetnosti uradili naši vodeći poljoprivr­edni stručnjaci.

Studija uskoro ide na javnu raspravu, pa na Vladu Srbije, koja bi trebalo da je usvoji. Jedan od autora dela studije koji se odnosi na poljoprivr­edu Branislav Gulan kaže za “Blic” da država konačno mora prestati da gleda na poljoprivr­edu kao na socijalnu kategoriju, te da odluči šta s njom želi. Dok su subvencije u Evropi od 150 do 300 evra, kod nas su od 30 do 50 evra po hektaru, dok se u svetu navodnjava 17 odsto obradivih površina, kod nas samo tri. S druge strane, kako piše u studiji SANU, kod nas je od 30 do 50 odsto posejane pšenice ona „sa tavana”, a naše stočarstvo se trenutno po broju grla nalazi na nivou iz 1910. godine.

- Strategija razvoja poljoprivr­ede koju je 2014. godine usvojila Vlada rađena je na netačnim podacima i odatle te nelogične i besmislene projekcije razvoja. Ono što su stručnjaci isplaniral­i nijedna država još nije uspela da ostvari. To je bilo udvaranje političari­ma. Od 2000. godine do danas imali smo 13 ministara poljoprivr­ede, svaki je obećavao da će navodniti milion hektara njiva, da je svaki od njih to uradio na barem 10.000 hektara, već bismo imali nešto - rekao je Gulan, član Akademskog odbora za selo i Naučnog društva ekonomista Srbije.

Prema strategiji koju je usvojila Vlada pre više od tri godine, planira se da poljoprivr­edni rast u Srbiji do 2024. godine bude čak 9,19 odsto godišnje, a u pesimistič­nijoj varijanti 6,1 odsto. U prvog godini primene strategije poljoprivr­eda je imala pad od osam odsto, sledeće godine u odnosu na taj pad bilo je povećanje od osam odsto, a prošle godine je zabeležen pad od čak 11 odsto. Kako smatra Gulan, najave naših političara da ćemo u Kinu izvesti 500.000 tona junetine, dok ukupno godišnje proizvedem­o oko 75.000 tona, zvuče smešno. Prošle godine bebi-bifa smo izvezli samo 300 tona, dok je samo Srbija 1990. izvezla 30.000 tona ovog visokokval­itetnog mesa.

Na putu razvoja, kako kažu stručnjaci, stoji nam demografij­a. U 86 odsto sela smanjuje se broj stanovnika, a od 4.700, čak 1.200 sela je u nestajanju, dakle svako četvrto!

Vojislav Stanković, agrarni analitičar, kaže da je studija dobro urađena, ali naglašava da mora da se sagleda ceo sistem.

- Veoma je mali udeo proizvoda sa dodatom vrednošću u našoj poljoprivr­edi. Stočni fond je u odnosu na osamdesete prošlog veka manji za 50 odsto, ali opet imamo dovoljno potencijal­a. Ako to ne uradimo, ostaćemo izvoznik jeftinih sirovina. Druga stvar, Robinzon je imao više šanse da preživi na pustom ostrvu nego naši mladi na selu. Zvuči preterano, ali tako je - rekao je Stanković, i dodao da će budućnost poljoprivr­ede odrediti da li ćemo kreirati jasnu nacionalnu politiku i koje ćemo ugovore potpisati u vezi s obnovljivi­m izvorima energije, zaštitom prirode i konkurentn­ošću tržišta.

On na kraju dodaje da je problem i to što građani Srbije za hranu i bezalkohol­na pića dnevno mogu da izdvoje samo 2,2 evra, što nas svrstava na dno Evrope. ■

13 ministara poljoprivr­ede od 2000. godine

 ??  ?? subvencije u evropi su - evra, a kod nas - evra po hektaru. u svetu se navodnjava odsto površina, kod nas samo
subvencije u evropi su - evra, a kod nas - evra po hektaru. u svetu se navodnjava odsto površina, kod nas samo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia