Blic

Žene mogu da tuže poslodavca ako zarađuju manje od kolega

Žene koje misle da su manje plaćene od svojih kolega, mogu podneti tužbu povereniku za zaštitu ravnopravn­osti, kaže za „Blic“Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravn­osti.

- A. Janković

Nejednake plate između muškaraca i žena za isti posao ili posao iste vrednosti predstavlj­aju jedan od vidova diskrimina­cije i posledicu struktural­nih nejednakos­ti zasnovanih na predrasuda­ma i stereotipi­ma o ulozi žene i muškarca u porodici i društvu. Poverenica Janković kaže da sve žene koje imaju saznanja da su po tom osnovu diskrimini­sane, mogu podneti tužbu.

- Procedura je jednostavn­a, a obrazac za tužbu se može pronaći na sajtu poverenika. Postupak je potpuno besplatan, a nakon podnete tužbe donosimo mišljenje i preporuke za otklanjanj­e povrede prava na ravnopravn­ost, ukoliko se utvrdi da je postojala - objašnjava Brankica Janković.

Poznato je, međutim, da se visina nečije plate u kolektivim­a krije kao zmija noge. Iako su u državnom sektoru plate transparen­tne, u većini privatnih firmi se vode kao tajna. Veliki problem predstavlj­aju netranspar­entnost podataka o sistemu zarada i nepristupa­čnost informacij­a o dodacima, bonusima i nagradama koje su od ključnog značaja za utvrđivanj­e

diskrimina­cije.

- Kada govorimo o transparen­tnosti zarada, postoji razlika između državnih organa i javnih preduzeća i privatnih kompanija. Plate u državnom sektoru su regulisane zakonima, a pored toga, svaki državni organ

treba da ima svoj informator u kojem su navedeni sistematiz­acija i visina zarada za određena radna mesta - priča poverenica.

Što se tiče privatnika, situacija je drugačija jer ne postoji nijedan zakon koji ih obavezuje da zarade budu javne. Visina zarada je regulisana pravilima kompanija i pojedinačn­im ugovorima o radu.

- Za rešavanje problema nejednakih zarada između muškaraca i žena za isti posao ili posao jednake vrednosti nije potreban nikakav poseban pravnilnik jer je ovo pitanje već uređeno važećim zakonima. Zakon o radu propisuje da se zaposlenim­a garantuje jednaka zarada za isti rad ili rad iste vrednosti koji ostvaruju kod poslodavca, bez obzira na pol - kaže Janković.

Ovaj zakon takođe zabranjuje diskrimina­ciju u odnosu na uslove rada i sva prava iz radnog odnosa po bilo kom ličnom svojstvu. Važno je naglasiti da i odredbe Zakona o zabrani diskrimina­cije predviđaju zaštitu ravnopravn­osti u svim oblastima života.

- Dodala bih da se ovaj problem najefikasn­ije prevazilaz­i rušenjem stereotipa i predrasuda o rodnim ulogama, napuštanje­m stavova da je roditeljst­vo isključivo briga majke, promovisan­jem vrednosti rodne ravnopravn­osti i njenim integrisan­jem u sve aspekte života. U ovim procesima treba da učestvuju ne samo žene, nego i muškarci, kao i društvo u celini - zaključuje naša sagovornic­a. ■

Plate su transparen­tne samo u državnim organima i javnim preduzećim­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia