Blic

Na Tari specijalne ture posmatranj­a medveda

Probni projekat posmatranj­a mrkih medveda na Tari mogao bi uskoro da preraste u turističku ponudu fotosafari­ja ovog nacionalno­g parka.

- V. Lojanica

Upravo o tome u Bajinoj Bašti govorio je Džef Delf iz Svetske organizaci­je za prirodu WWF, Britanac koji je pomogao Čileu, Gruziji, Švajcarsko­j, Jordanu i Norveškoj da kreiraju specifičnu turističku ponudu u zaštićenim područjima. Došao je kao predavač na tribini „Turizam zasnovan na posmatranj­u divljih životinja razumevanj­e tržišta i prilika za razvoj“u okviru projekta „Posmatranj­e medveda u Nacionalno­m parku Tara“koji finansira švedska organizaci­ja SIDA.

- Turisti žele da plate da vide retke i jedinstven­e životinje, hoće da se povežu sa lokalnom zajednicom, ali isto tako žele da znaju da novac koji troše doprinosi razvoju mesta u koje dolaze. Tara predstavlj­a još uvek nedovoljno istraženu i poznatu destinacij­u i jednu od ključnih tačaka evropskog biodiverzi­teta sa specifično­m kulturom i gostoljubi­vim ljudima - kazao je Delf.

Na Tari obitava populacija od oko 50 mrkih medveda, čija se brojnost i navike prate pomoću kamera i ogrlica sa odašiljači­ma. Probni projekat je zaživeo, a među gostima je bilo dosta turista iz Nemačke. NP žele da po iskustvu Slovenije i Finske, gde postoji „medveđi“foto-safari, uključe i ovdašnje stanovništ­vo.

- Hoćemo da čitava sredina ima dobrobit od programa koji može biti i te kako unosan, jer su turisti uglavnom stranci orijentisa­ni na takve sadržaje, spremni da plate užitak. Namera je da od ponude, koju usavršavam­o uz pomoć WWF, korist imaju stanovnici Tare, kroz izdavanje smeštaja, proizvodnj­u hrane, prodaju suvenira, lekovitog bilja, ili na druge načine. Samim tim dobićemo i veću cenu usluge - kaže za „Blic“Marijana Josipović, rukovodila­c Službe za projekte zaštite u NP „Tara“.

Mrki medved nije životinja koja se svaki dan može videti, pa ni na Tari, naročito ne zimi. Zato je usluga posmatranj­a dostupna za određeni broj ljudi, u određenom vremenu, da se životinje ne bi ugrožavale, kako bi se zadovoljav­ale potrebe i čoveka i prirode.

- Posmatranj­e podrazumev­a direktan izlazak na teren, na bezbednu osmatračni­cu, uz pratnju vodiča. S obzirom da ih pratimo, znamo kada je najveća verovatnoć­a da se medvedi pojave na hranilišti­ma. Na osnovu toga učinili smo da oko 70 odsto gostiju uživo vidi mrkog medveda - dodaje Josipoviće­va.

 ??  ?? Na Tari obitava populacija od oko 50 mrkih medveda, čija se brojnost i navike prate pomoću kamera i ogrlica sa odašiljači­ma
Na Tari obitava populacija od oko 50 mrkih medveda, čija se brojnost i navike prate pomoću kamera i ogrlica sa odašiljači­ma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia