Blic

Tempirane bombe na putu

-

Vozači u Srbiji izgleda i dalje misle da mogu istovremen­o

i da piju alkohol i voze automobile. I to ne samo sebe, već i puna kola ako treba. Jer, valjda, kakav je to večernji izlazak ako se ne ubiješ od alkohola i onda sedneš u auto.

Mnogi zaboravlja­ju da je samo jednom dovoljno da izgubiš

koncentrac­iju za volanom, čak i trezan, i uništiš živote. A šansa za to pod dejstvom alkohola neuporediv­o je veća. Poslednja statistika pokazuje da je saobraćajn­a policija u Srbiji, tokom samo šest dana kontrole vozača, uhvatila blizu 1.200 njih koji su pili alkohol i vozili. A tek je poražavaju­ći podatak da je svaki šesti od tih 1.200 završio na trežnjenju jer je imao više od 1,2 promila alkohola.

Rekao bih, bolje što su

noć proveli u policiji nego, recimo, u bolnici, ili još gore u mrtvačkoj kapeli! Meni ovo govori da se mi kao nacija i pored konstantno­g povećanja kazni još nismo opametili. Takođe mi pokazuje da smo zreli za drakonske zakone sa ogromnim novčanim kaznama. Tek tada više nikom neće pasti na pamet da popije ni gutljaj alkohola i sedne za volan. Jer, dok Srbina ne lupiš po džepu, ništa nisi uradio!

I sam sam skoro napravio jedan ozbiljan saobraćajn­i prekršaj.

Pretekao sam automobil na punoj liniji jer sam žurio na posao. Policija me zaustavila i odmah sam im rekao da mi napišu maksimalnu kaznu. Dozvola je oduzeta, negativni poeni ubeleženi. Ali, tada, u najboljem smislu reči, shvatio sam, i to je potvrdilo moje već ranije mišljenje da nas srpske vozače treba strašno kažnjavati, jer ćemo se jedino tako opametiti. Razmišljao sam kasnije: Šta da su mi, dok sam preticao na punoj liniji, druga kola naišla u susret, biciklista ili možda pešak koji je pretrčavao. Ko bi to nosio na duši.

Ako su sa 1,2 promila alkohola u krvi, kao što pokazuju

istraživan­ja, šanse da napravite udes 35 puta veće nego kada ste trezni, onda je jasno da su takvi vozači tempirane bombe na putevima. A tempirane bombe treba demontirat­i visokim kaznama pre nego što ubiju nekog nedužnog i savesnog vozača.

#

Sa 1,2 promila alkohola u krvi šanse da napravite udes su 35 puta veće

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia