Blic

Čumetovi ljudi kupili rudnik u Srebrenici

- V. Z.C.

Većinski vlasnik rudnika boksita u Srebrenici postalo je preduzeće „Lenin“za koje se vezuje svedok saradnik Ljubiša Buha Čume.

Kao vlasnici rudnika sada su registrova­ni preduzeće „Lenin“iz Banjaluke koje ima 66,9 odsto akcija i litvanska firma „Birač Europe“sa 31,85 odsto. Direktor „Leina“Ratko Marković juče je saopštio da je tačno da je to preduzeće postalo većinski vlasnik i da su deo akcija kupili tokom ove godine, a deo ranije. Početkom 2014. „Lenin“je imao samo sedam odsto vlasništva.

Formalni vlasnik „Lenina“je advokat Dušan Vasović, koji je zastupao Buhu u nekoliko postupaka pred beogradski­m sudovima. On je potvrdio da je vlasnik preduzeća i da ima akcije rudnika boksita u Srebrenici, ali nije precizirao koliko.

Ljubiša Buha, nekadašnji vođa surčinsko-zemunskog klana i prvi svedok saradnik u Srbiji, nalazi se u zatvoru u Padinskoj Skeli gde služi kaznu od 16 meseci zatvora zbog vređanja zamenika tužioca na suđenju u slučaju poznatom kao „ferari“. Buhi se ponovo sudi, a tereti se za više krivičnih dela; da je ugrozio sigurnost pripadnika obezbeđenj­a njegove supruge - Milana Ljubenović­a, zbog prikrivanj­a krivičnog dela, zbog sprečavanj­a dokazivanj­a, zbog podstrekav­anja vlasnika auto-servisa „Vest“iz Surčina Stevana Petoševića na prikrivanj­e kupovine kradenog „ferarija“prekucavan­jem broja šasije motora, kao i da je iz zatvora u Padinskoj Skeli pretnjama ugrozio sigurnost bivše supruge Ivane Tulović.

Buha je bio prvi svedok saradnik u Srbiji i to protiv zemunskog klana. On je davao iskaz i pre ubistva Đinđića, a kasnije je bio svedok u postupku za ubistvo premijera, kao i za još 17 ubistava, tri otmice i dva napada na njegovo preduzeće „Difens“i sedište DSS-a.

 ??  ?? buha proširio poslove i na rudarstvo
buha proširio poslove i na rudarstvo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia