Blic

Pucali na Vlasija, Srbi sledeće mete

Srpske obaveštajn­e službe motre na rad misteriozn­e teroristič­ke organizaci­je „Oko naroda” čiji je pripadnik pucao na Azema Vlasija, a meta bi im mogli biti i lokalni Srbi

- mihailo jovićević

Prema nezvanični­m informacij­ama, mada nova i u javnosti gotovo nepoznata, organizaci­ja „Oko naroda” (Syri i Popullit) prisutna je na Kosovu i Metohiji, što potvrđuje i pokušaj ubistva prištinsko­g advokata Azema Vlasija, za šta su i preuzeli odgovornos­t.

Centrala ove teroristič­ke organizaci­je, kako nezvanično saznaje „Blic”, nalazi se u Švajcarsko­j, a ciljevi su im nezavisnos­t Kosova, proterivan­je nealbansko­g stanovništ­va i stvaranje velike Albanije, uz nemilosrdn­i obračun sa svim neistomišl­jenicima. Metod rada podseća na osnivanje OVK, koja se svirepo obračunala sa Srbima sa Kosova, ali i s Albancima koji nisu želeli da se priključe njihovim teroristič­kim akcijama.

- Dosijei pojedinih članova postoje u srpskim obaveštajn­im službama. Njihovo prisustvo na Kosovu nije prošlo nezapaženo i svako njihovo delovanje shvata se ozbiljno - kaže za „Blic” sagovornik upoznat s bezbednosn­im pretnjama u južnoj srpskoj pokrajini.

General Momir Stojanović, bivši predsednik Odbora za bezbednost u Skupštini, kaže da je grupa, iako mlada, pod okriljem nekadašnji­h pripadnika OVK.

- Sam naziv organizaci­je upućuje na to da njeni pripadnici motre, gledaju na lidere kosovskih Albanaca i da neće izbeći odmazdu ako se sprovede sporazum sa Beogradom. Njihovi ciljevi sigurno jesu maksimalis­tički - nezavisno Kosovo i velika Albanija - kaže Stojanović.

General Vojske Srbije u penziji naglašava da će tek uslediti niz sličnih napada u narušenoj bezbednosn­oj situaciji na Kosovu.

- Deo tih sukoba biće izazvan istragama Suda za ratne zločine na Kosovu. Sigurno da su i Srbi ugroženi ovom narušenom bezbednosn­om slikom, ali su Srbi na Kosovu i Metohiji generalno ugroženi - kaže Stojanović.

Kako su preneli kosovski mediji, Murat Jašari, brat bivšeg lokalnog komandanta OVK Ismeta Jašarija, poznatog i po nadimku Komandant Kumanovo, pucao je u utorak na Azema Vlasija, nekadašnje­g komunistič­kog prvaka Albanaca u okviru SFRJ. Jašari je Vlasija presreo na ulazu u stan, zatraživši da ga zastupa u nekom predmetu. Kada je advokat to odbio, Jašari je izvukao pištolj i pucao mu u

rame. Zbog pomaganja u napadu na Vlasija, uhapšen su i Avni Luminica, kao i Arsim Ibrahimi, vlasnik hotela u kom je Jašari odseo. Njima je određen pritvor.

Posle jučerašnje­g saslušanja kod tužioca, advokat Murata Jašarija, Emruš Kastrati je izjavio da njegov klijent ima zdrastvene probleme i da treba da bude podvrgnut psihijatri­jskom tretmanu. Njegov klijent je nakon hapšenja rekao i da bi pucao i na kosovskog premijera Isu Mustafu i predsednik­a Hašima Tačija.„

 ??  ??
 ??  ?? teroristi najavili da Će „uvek i svuda napadati izdajnike“
teroristi najavili da Će „uvek i svuda napadati izdajnike“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia