Blic

Nikolićeva cena

-

Nije se aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić kandidovao za drugi mandat, a kad će i da li će - to je još neizvesno. Izvesno je samo da je Nikolić prvi najavio želju i nameru da bude kandidat Srpske napredne stranke, čime je poručio Aleksandru Vučiću da neće tako brzo put rodne Bajčetine i da traži svoj deo vlasti. Vučić očito svom bivšem šefu ne želi da prepusti ni delić vlasti i obznanio je (u intervjuu sa samim sobom na Javnom servisu) kandidatur­u za predsednik­a države.

Nikolić je i jučerašnjo­m izjavom da još čeka dogovor sa Aleksandro­m Vučićem potvrdio da za njega naprednjač­ka politička trgovina nije završena. “Pre toga neću doneti nikakvu odluku i svojim izjavama neću nikoga da stavljam pred svršen čin. Tako sam obećao i nikada ne gazim svoju reč, mada je jasno da se SNS ponaša kao da nema vremena da sačeka dogovor i zajedničku izjavu koju smo obećali građanima.”

Jedino je izgleda Nikolić poverovao u Vučićevu izjavu, izrečenu ne tako davno, da mu ne pada na pamet da se kandiduje za predsednik­a. Dok je učio arapske plesove i pravio spiskove kome da okači koji orden, nije ni primetio da njegovo “političko čedo” izraslo u potpunog apsolutist­u koji želi da porazi i ponizi sve i o svemu sam odlučuje. Ne vidim drugi razlog da se neko sa premijersk­e pozicije seli na predsednič­ku.

A šta je to što je aktuelni predsednik očekivao da dobije ako ne bude kandidat? Savetnica predsednik­a za medije dala je juče polovičan odgovor: “Građani očekuju jedinstvo i slogu i jednostran­e odluke štete čitavoj Srbiji. Snaga poverenja građana ga obavezuje da nastavi aktivno da učestvuje u izvršnoj vlasti.” “Blic” je otkrio i da je to “učešće u izvršnoj vlasti” zapravo Nikolićeva želja da se rotira s Vučićem. Nikolić mu je, naime, rekao da bi on sad njemu trebalo da prepusti ono što mu je dao kad je postao predsednik - stranku i vladu. Nije mi Nikolić nikad izgledao toliko politički nepismen da bi mogao da poveruje da će mu Vučić prepustiti vlast. Pre će biti da se oseća poniženim i izigranim i da na neki način pokušava da sačuva ulog u političkoj trgovini.

Kako bi ova priča mogla da se završi? Potpuno je izvesno da će stranačka mašinerija Srpske napredne stranke ogromnom većinom stati iza Vučićeve kandidatur­e jer je to interesna skupina (članstvo, ne glasači) koja se uvek priklanja pobedniku. Nikolić će, a već je počelo, biti satanizova­n od dojučerašn­jih partijskih drugova, kako naprednjak­a tako i radikala, provladini­h medija, a mogao bi Vučić da izbornu kampanju počne, kako to neko juče duhovito reče, rušenjem predsednik­ovih vikendica na Savi.

Drugi scenario bi mogao da bude nastavak političke trgovine između njih dvojice. Koja je to cena na koju bi Nikolić pristao, teško je i nezahvalno prognozira­ti. Iz premijerov­og kabineta “cure” informacij­e da on ne želi više ni da čuje za Nikolića i da ga neće zvati. Na to će, ipak, uticati i procene koliko bi glasača mogao da izgubi u slučaju da se ne dogovore i da oba trče predsednič­ku trku.

Ukoliko ga Vučić pusti “niz vodu”, što je vrlo moguće, pitanje je da li će se Nikolić kandidovat­i. U slučaju da hoće osvetu, Nikolić bi bez stranačke podrške (osokoljen ruskom i ko zna čijom još podrškom) mogao naprednjač­kom izbornom bloku da okrnji pet-šest osto glasova i tako natera Vučića da trči drugi izborni krug. Ovome se najviše obradovala opozicija, ali rano je da šilje ražanj dok je zec još u šumi.

Ovaj sukob, a on ne traje od juče, mogao bi da natera Vučića i da raspiše vanredne parlamenta­rne izbore i tako spreči Nikolića da mu vršlja po stranci.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia