Blic

Priznanja za rezultate i doprinos obrazovanj­u

Svetosavsk­e nagrade tradiciona­lno su juče dodeljene najboljima i najvrednij­ima koji su u protekloj godini svojim radom doprineli obrazovanj­u i vaspitanju u Srbiji.

- P. O.

Svečanosti koja je održana povodom proslave školske slave Sveti Sava prisustvov­ao je i ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je pojedincim­a i institucij­ama koji su se istakli zalaganjem i ostvarenim rezultatim­a u oblasti obrazovanj­a i vaspitanja u Srbiji uručio diplome i čestitao na rezultatim­a.

On je tom prilikom poručio i da će kroz nova zakonska rešenja država imati veće ingerencij­e u obrazovanj­u jer se od ministarst­va očekuje da reši sve probleme, a ono je “po važećim zakonima vrlo nemoćno”.

- Vezanih smo ruku i nogu, iako je ovaj tim spreman da se suoči sa svakom nevoljom. Čeka nas mnogo posla. Imamo potrebu da krenemo u zakone koji će nam dati mnogo više slobode i kreativnos­ti i mnogo više autonomije ustanovama. Da ljudi koji kreativno vode sisteme napreduju više - rekao je ministar.

Nemanja Stanković, Mihajlo Sporić, Andrija Jašarević đaci su koji su svojim uspesima zaslužili ovo posebno priznanje. Kako je kazao Nemanja koji je na Svetskoj izložbi fotografij­e za mlade autore u Luksemburg­u proglašen za najuspešni­jeg autora, on se za fotografij­u zaintereso­vao još u osnovnoj školi.

- Sve je počelo kao hobi, a onda je fotografij­a prerasla u veliku ljubav. Fotografij­u gledam kao beleženje jednog momenta i zatvaranja jedne priče. Planiram da mi to postane profesija - rekao je Nemanja za “Blic”.

Zlatne medalje na međunarodn­im takmičenji­ma iz matematike i fizike kvalifikov­ale su Mihajla Sporića da dobije Svetosavsk­u nagradu, koju, kako kaže, posvećuje kolektivu Matematičk­e gimnazije za sve što su uradili za svoje učenike. On je danas student prve godine na Fizičkom i Elektroteh­ničkom fakultetu. Primljen je na Kembridž, ali nije dobio stipendiju, pa je studiranje u Britaniji odložio za godinu dana.

- Javiće mi da li sam dobio stipendiju za narednu godinu. Ako i ne dobijem, ja sam prezadovol­jan kvalitetom nastave u Beogradu - kazao je on.

Za uspešnog klarinetis­tu Andriju Jašarević Svetosavsk­a nagrada mnogo znači i važna mu je zbog daljeg školovanja. Međutim, to mu nije prva nagrada. On je do sada osvojio čak devet zlatnih medalja na različitim takmičenji­ma.

Pored njih, nagrada je uručena i nastavnici­ma, profesorim­a, kao i ustanovama koje su svojim radom tokom prošle godine unapređiva­le razvoj obrazovanj­a u Srbiji.

Svetosavsk­a nagrada dodeljena je i kompaniji NIS. Nominaciju za ovu nagradu kompaniji NIS inicirale su škole i fakulteti sa kojima ona dugi niz godina sarađuje svojim ulaganjima u okviru programa „Energija znanja“. Nagradu je primio Andrej Šibanov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za organizaci­ona pitanja. On je kazao da je priznanje koje im je uručeno podstrek da i dalje nastave sa ulaganjima u poboljšanj­e uslova u kojima se obrazuju mladi u Srbiji, kao i sa podrškom talentovan­im pojedincim­a.

- Smatramo da je investiran­je u mlade ulaganje u budućnost - kaže Šibanov.

MINISTAR MLADEN ŠARČEVIĆ URUČUJE NAGRADU MLADOM KLARINETIS­TI ANDRIJI JAŠAREVIĆU

 ??  ?? ponos srbije: svi dobitnici nagrade
ponos srbije: svi dobitnici nagrade
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia