Blic

KRILI DA JE RADNICU PREGAZILA MAŠINA ZA BRANJE VIŠANJA

Jasmina Jelenković već dva meseca ne može da se oporavi od povrede, a firma za koju je radila nije prijavila incident u kome joj je mašina za branje višanja pregazila nogu. UMIRALI U ISTIM VOĆNJACIMA

-

NOVI SAD

Jasmina Jelenković iz Nove Crvenke teško je povređena dok je radila kao sezonski radnik u voćnjaku firme „Interprom“u tom mestu i tvrdi da su poslovođe u kompaniji pokušale da zataškaju slučaj.

- Pregazila me je mašina. Pošto su točkovi veliki, nagazlila mi je zglob, sve do kolena. Sva sreća pa su mašinu vratili u rikverc. Lekar je i ovako rekao da ću imati trajne posledice. Još ne mogu da hodam i koristim štake priča ona. Kako dodaje, čak ni u lokalnoj ambulanti u koju je stigla posle gaženja, nisu napisali da je povređena na poslu.

- Rekla sam da se sve desilo dok sam radila, a oni su me samo uputili u bolnicu u Vrbas i izbegli da prijave povredu - dodaje Jasnima. Ona kaže da je u ugovoru koji je potpisala sa studentsko­m zadrugom preko koje je zaposlena pisalo da će se raditi osam sati.

- Ja sam pregažena kada je bio 11. sat rada. Radili smo dosta duže od predviđeno­g - napominje Jelenković­eva.

Zbog propusta u radu firme i zadruge, slučaj gaženja inspekciji rada u Somboru prijavio je njen suprug. Jelena kaže da inspekcija još nije uspela da nađe odgovorne u firmi, da tamo ode i ispita slučaj.

Miroslav Šijan, inspektor koji se bavi ovim slučajem, međutim, kaže da je preduzeto sve što je u moći inspekcije i da su prilikom njegove posete u voćnjaku bili na odmoru.

- Kada sam dobio prijavu, bili su na odmoru, a onda je usledio moj odmor i ponovo ću izvršiti kontrolu. Povreda se dogodila, a zbog neprijavlj­ivanja povrede pokrenuću prekršajni postupak protiv firme. Kazna za tako nešto je od 800.000 do milion dinara - kaže on.

Jelenković­i dodaju da će tužiti „Inteprom“. Sa direktorom te kompanije Aleksandro­m Antonićem nismo uspeli da stupimo u kontakt i pored više pokušaja i poruka koje smo ostavili njegovoj sekretaric­i.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia