Blic

Polovnjaci pojeftinju­ju za 20 odsto

IZ NEMAČKE ĆE NAM STIĆI 100.000 POLOVNIH AUTOMOBILA

- Marka sadašnja cena cena posle pojeftinje­nja NEMCI SE OBAVEZALI DA POVEĆAJU BROJ ELEKTRIČNI­H VOZILA PA ĆE PRODAVATI BENZINCE I DIZELAŠE

Garant za ispravnost polovnog vozila je tehnički pregled, mada se savetuje da kupac odveze automobil kod mehaničara kojem veruje. Posebnu pažnju treba obratiti i na kilometraž­u, a treba proveriti i debljinu lima na kritičnim tačkama kako bi se otkrilo da li je automobil krpljen.

Kako procenjuju najveći uvoznici polovnjaka iz Nemačke i prodavci u Srbiji, najtraženi­ji automobili mogli bi da budu jeftiniji i do 1.000 evra. Ocena je i da bi bar 100.000 polovnjaka koji se budu pojavili na nemačkom tržištu mogli da završe u Srbiji.

Nikola Borojević, direktor u jednoj kompaniji koja se bavi prodajom polovnih automobila, kaže za „Blic“da je čak od 55 do 60 odsto polovnjaka koji se prodaju u Srbiji uvezeno iz Nemačke, a slede Francuska i Italija. On ocenjuje da bi od milion polovnjaka koji bi se do 2020. godine pojavili na nemačkom tržištu, u Srbiji moglo da završi najmanje 10 odsto.

- Takva ponuda nesumnjivo bi i oborila cenu polovnih automobila kako u Nemačkoj tako i u našoj zemlji, i to za oko 10 do 20 procenata - procenjuje Borojević.

Tako bi se, na primer, „golf 5“star 10 godina praktično prodavao za 500 do 1.000 evra manje, “golf 4” istog godišta bio bi jeftiniji za 600 evra, dok bi modeli koji danas koštaju do 2.000 evra Srbi mogli da pazare po ceni nižoj i do 400 evra.

Kako bi smanjila emisiju ugljendiok­sida, najjača ekonomija Evrope planira da do 2030. obustavi prodaju automobila sa motorima sa unutrašnji­m sagorevanj­em. Tek odnedavno postoje državne subvencije prilikom kupovine automobila na električni pogon, pa je ocena da bi tokom predstojeć­e decenije ponuda polovnjaka dodatno jačala u Srbiji, kao i da bi cena ovih automobila trebalo da bude još manja. Trenutno je u Nemačkoj registrova­no nekoliko desetina hiljada hibrida i elektromob­ila u odnosu na čak 30 miliona benzinaca.

Na srpskom tržištu kupci prvo gledaju cenu pa godište i kvalitet vozila. Zbog toga su najtraženi­ji korišćeni četvorotoč­kaši do 2.000 evra i to iz Nemačke. Pored „opela“, u Srbiji su najčešće ponude za polovne modele „Folksvagen­a“, „Audija“i BMW-a. Na sajtu mojauto.rs možete naći široku ponudu polovnjaka.

 ??  ?? OBAVEZNA PROVERA PRE KUPOVINE BEOGRAD
OBAVEZNA PROVERA PRE KUPOVINE BEOGRAD

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia