Blic

Potrošene zalihe

- BOJANA ANĐELIĆ novinar

Lako je premijeru Ivici Dačiću da tvrdi da je Srbija daleko od bankrota. Ako zatreba, a već gori pod nogama, tu je Telekom - kec iz rukava na koji svaka prethodna vlada, pa tako i ova koju vodi Dačić, uvek može da računa. Proda se Telekom i eto bar milijarda evra u kasi. Ako računaju na taj novac, onda i nije čudo što se ne plaše bankrota.

Za razliku od njih, građani Srbije više nemaju na šta da računaju. Teško da nešto imaju i da prodaju. Zalihe su se potrošile još u poslednjoj deceniji prošlog veka. Koliko je u Srbiji sve teže sačekati sledeću platu, odlično oslikava podatak da je za poslednja četiri meseca promet u trgovinama opao za 10 odsto, da mnoge četvoročla­ne porodice žive sa dvesta grama mesa nedeljno i da ta gramaža iz meseca u mesec sa rastom cena samo pada.

Kakvo rešenje imaju oni koji žive na minimalcu od jedva dvesta evra ili oni koji su u međuvremen­u ostali bez posla? A takvih je sve više. Podaci pokazuju da je u ovoj godini u proseku 500 ljudi dnevno u Srbiji ostajalo bez posla. Godišnje se gase hiljade preduzeća, a po stopi nezaposlen­osti u evropskom smo vrhu. Kako je ta stopa blizu 30 odsto, što je sve izvesnije, postaćemo i neprikosno­veni lideri po nezaposlen­osti.

Umesto rešavanja problema, podizanja životnog standarda i zapošljava­nja aktuelna vlast se usredsredi­la na svoju muku - kako zapušiti ogromnu rupu u budžetu. Novi poreski nameti, preraspode­la prihoda, pa i mogućnost smanjenja plata u javnom sektoru.... Sve to, i uz malo sreće dobar kupac za Telekom trebalo bi da popuni praznu državnu kasu. Pitanje je samo kada će država početi da se bavi građanima čija kasa od dubine praznine sve više odzvanja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia