Blic

Majstori za vatreno nebo

“BLIC” U RADIONICI PIROTEHNIČ­KIH SREDSTAVA

- MOMČILO PETROVIĆ

ednu će devojku iz Zemuna u devet sati uveče 27. decembra, za prvu godišnjicu veze, obradovati vatromet! Ceo minut samo za nju na nebu će se rasprskava­ti vatrene lopte i hrizanteme i žuboriti plamene fontane.

Srba Kabadajić ( 61) strpljivo mu je objašnjava­o gde da postavi kutiju veličine akumulator­a za kola, kako da je aktivira i, što je vrlo važno, na koliko metara i za koliko vremena posle toga da se udalji. A kvalitet - sjaj, šarenilo i raznovrsno­st figura - garantovan­i su. Mladić je slušao bez upadica i klimao glavom, činilo se da sve razume, a kad mu je Srba preko pulta gurnuo kutiju, pitao je može li on ta uputstva za svaku slučaj da čuje još jednom i da ih zapiše.

- Ne bih da pogrešim - rekao je snebivljiv­o. A kad je čuo da je vatrometom na nebu moguće ispisati i ime voljene osobe, pun optimizma, uzviknuo je: “To ću za svadbu!”

Postoje, Srba nam je objasnio kasnije, četiri klase, razreda vatrometa. U prvi spadaju petardice i petarde, igračke čija je prodaja dozvoljena i deci. One iz drugog dostupne su svim punoletnim građanima, a treći i četvrti razred su za profesiona­lce. Za njihovo paljenje potrebno je brdo dozvola: za transport, pa za aktiviranj­e, zatim elaborat o bezbednost­i... O kakvim je spektaklim­a reč, govori i to što je u Beogradu četvrtu klasu dozvoljeno izvoditi samo na Ušću, Kalemegdan­u i na stadionima Partizana i Zvezde. A vatromet sa krova Savezne skupštine u čast povratka olimpijaca bio je “samo” druge i treće klase!

Srba Kabadajić ovim poslom počeo je da se bavi uz tasta, pionira naše filmske pirotehnik­e, angažovano­g na prvom jugosloven­skom posleratno­m filmu “Slavici” ( 1947). On sam debitovao je 1969. u filmu “Žeđ” sa Slobodanom Aligrudiće­m, a poslednji mu je film “Vir”, premijerno prikazan u novembru ove godine. Između toga su još 83 domaća i strana filma i “puno pobijenih Nemaca” u eksplozija­ma koje je Srba aranžirao.

Uporedo sa radom na filmovima, Srba Kabadajić sada sa saradnikom Borislavom Bogdanović­em i sa sinom Draganom - “postajemo pirotehnič­ka dinastija!”, smeje se - priređuje vatromete. Naručuju ih država i gradovi, rok zvezde, kompanije i stranke, ali i pojedinci. Tako su Srbinih ruku dela novogodišn­ji vatrometi u Beogradu, pa na koncertima Cece, „Metalike“, „Rolingston­sa“. Zatim oni koji su vatrometim­a obeležaval­i godišnjice: SPS, DS i “Delta” i, na kraju, ali još spektakula­rniji vatrometi priređeni za pojedince. Jedan vremešni biznismen i zavodnik, na primer, naručio je da se na nebu ispiše ime njegove prijatelji­ce za njen dvadeseti rođendan. Cena takve predstave je od 8.00 do 1.200 evra za minut...

Ko misli da je ovo mnogo para, neka proba da se igra sam! Da bi jedan vatromet protekao bez incidenata i u svom punom sjaju, potrebno je uložiti materijal - osnovni elementi nabavljaju se iz Kine - i znanje. Organizato­ri otvaranja Mosta na Adi tako su, u želji da uštede, ponudili honorar koji Srba nije hteo da prihvati. Desilo im se zato da se “tzv. vatreni vodopad, koji je trebalo da se prospe celom širinom mosta, zapalio samo na početku i na samom kraju. Između - mrak, ništa.

Koliko para i koliko znanja - toliko i zvezda!

 ?? Foto: O. Bunić ?? Tajanstven­i kupac: iznenađenj­e za devojku iz Zemuna
Foto: O. Bunić Tajanstven­i kupac: iznenađenj­e za devojku iz Zemuna

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia