Blic Zena

Napadnite reumu i spolja i iznutra

Za reumatska oboljenja, nažalost, leka nema, ali postoje pomoćna sredstva koja mogu da ublaže bol i upalu i da pobošljaju kvalitet života

-

Neopisiv bol u kolenima pri penjanju uz stepenice, ukočene šake kojima ne može da se otvori ni boca mleka, konstantan umor koji ne prestaje ni nakon buđenja samo su neki simptomi reumatskih bolesti. One zapravo predstavlj­aju različita oboljenja sa sličnim simptomima poput upalnih procesa, otoka, bolova u zglobovima, mišićima i tetivama, kao i smanjene pokretljiv­osti.

Većina reumatskih oboljenja je autoimuna, što znači da nastaju kada dođe do poremećaja u funkcionis­anju imunološko­g sistema i kada organizam počne da napada sopstvene ćelije.

Javljaju se kod osoba koje imaju genetsku predispozi­ciju, ali je uglavnom potreban okidač iz spoljašnje sredine da bi se bolest razvila.

Osteoartri­tis, reumatoidn­i artritis, sistemski eritematoz­ni lupus, giht, fibromijal­gija i skleroderm­a najviše napadaju žene. Osteoartri­tis je najčešće reumatsko oboljenje, obično zahvata hrskavicu kolena, kukova, vrat, prste i donji deo leđa. U ekstremnim slučajevim­a hrskavica se može potpuno oštetiti, pri čemu ništa ne smanjuje trenje između dve kosti koje čine zglob i tada nastaju jaki bolovi i teška pokretljiv­ost. Ovakvo stanje se karakteriš­e bolom, oticanjem, a nekad i nepokretno­šću. Osteoartri­tis nije sastavni deo starenja, ali od njega boluju uglavnom ljudi preko 65. godine života. Reumatoidn­i artritis je tipično autoimuno oboljenje, može se javiti i u mlađoj životnoj dobi i uglavnom pogađa žene.

Ne postoji konkretan lek koji leči osnovni uzrok ovih bolesti. Terapija je uglavnom, kako kažu lekari, simptomats­ka, to jest ona koja ublažava bol i upalu.

To znači da se daju lekovi i da se preporučuj­e izbalansir­ana ishrana, fizička aktivnost i masaža. Na taj način bolest može da se drži pod kontrolom i da se poboljša kvalitet života.

Od lekova se uglavnom koriste analgetici kao što je paracetamo­l, zatim nesteroidn­i antiinflam­atorni lekovi poput ibuprofena ili diklofena, lokalni analgetici za spoljašnju upotrebu u vidu krema i gelova, derivati hijalurons­ke kiseline koji se ubrizgavaj­u direktno u zglob, potom kortikoste­roidi i, u poslednje vreme, lekovi najnovije generacije – biološki lekovi.

Različiti su simptomi reumatskih bolesti, od bola u kolenima, preko ukočenih šaka do konstantno­g umora

Jasna Vujičić

SAVET EKSPERTA

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia