Blic Zena

1. PATINIRAJT­E KAMEN

-

Kamen je fantastiča­n materijal za spoljnu upotrebu jer je otporan na vremenske uticaje. Kamena klupa lepo izgleda u svakoj bašti, pa ako novu klupu od kamena premažete vodom i jogurtom u odnosu 10:1, na njoj će se brzo stvoriti sloj patine.

2. DRVO PREMAŽITE ULJEM

Teški nameštaj od drveta ide uz seoske bašte i zimi se sklanja sa otvorenog prostora, ali nikada u prostoriju koja se greje jer će drvo postati krto. Nameštaj od drveta svake sezone premažite nekim od specijalni­h ulja.

3. KOVANO GVOŽĐE LAKIRAJTE

Nameštaj od kovanog gvožđa premazuje se providnim lakom ili lakom u boji, čime se postiže otpornost na vremenske uticaje. Pre zime trebalo bi proveriti da li u laku ima sitnih pukotina, pošto će se na tim mestima brzo pojaviti rđa.

4. PLETENI NAMEŠTAJ PERITE VODOM

Ako je to moguće, nameštaj stavite u kadu ili ga na otvorenom isperite vodom pod pritiskom. Izribajte ga četkom, sapunom i bikarbonom sodom, a potom ostavite da se dobro osuši u hladovini, nikako na suncu.

5. LAKO JE S PLASTIKOM KAD JE KVALITETNA

Samo je kvalitetan nameštaj od plastike otporan na velike temperatur­ne razlike i na stalnu smenu sunca i kiše. Plastika je veoma laka za održavanje i bez posebnih sredstava. Da ne postane krta, zimi je treba zašti- titi od mraza. Od hladnoće se stvaraju sitne pukotine u kojima se zadržava prljavštin­a koju je teško oprati.

ČETKE SE PERU TRI PUTA NEDELJNO

One su pravi rasadnik bakterija

Četke za kosu pune su mrtvih ćelija kože i proizvoda za negu kose, što je idealno stanište za preko 3.500 bakterija, utvrdili su naučnici sa Univerzite­ta u Arizoni. Zbog toga najmanje tri puta nedeljno iz češlja ili četke treba da odstranite vlasi kose, a jednom sedmično ili bar na 15 dana operite ih u vodi sa malo šampona.

U toplu vodu sipajte nekoliko kapi blagog šampona za kosu i u tu mešavinu natopite četku ili češalj, kako biste skinuli nagomilanu masnoću i dubinski ih očistili. Drugim češljem sa širokim zupcima prođite kroz četke, odstranite što više nečistoće i sve dobro isperite pod jakim mlazom vode.

 ??  ?? Ako ovako održavate četke, duže će vam
služiti
Ako ovako održavate četke, duže će vam služiti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia