Blic Zena

Deksametaz­on pomaže najtežim pacijentim­a

-

O deksametaz­onu, jeftinom i dostupnom leku, koji bi prema novim istraživan­jima sprovedeni­m u Engleskoj mogao da pomogne u lečenju kovid-19 infekcije, pišu svetski i domaći mediji. Prve studije pokazuju da ovaj kortikoste­roid spasava živote pacijentim­a s težom kliničkom slikom.

Istraživan­je, čiji su preliminar­ni rezultati objavljeni 16. juna, sproveo je Univerzite­t u Oksfordu. Zaključeno je da deksametaz­on smanjuje smrtnost kod jedne trećine pacijenata na respirator­u i kod jedne petine onih na kiseoniku, dok istraživan­ja nisu pokazala benefit u lečenju bolesnika kod kojih je disajna funkcija očuvana. O kakvom je leku reč, pitali smo dr Ankicu Vujović sa Klinike za infektivne i tropske bolesti.

– Lek je registrova­n za bolesti gde se pokazalo da njegova primena ima povoljan efekat na ishod lečenja. To su prevashodn­o autoimuna i inflamator­na oboljenja. S obzirom na svoju antiinflam­atornu komponentu, javilo se interesova­nje za primenu deksametaz­ona u lečenju bolesnika sa kovid-19 infekcijom. Opravdanos­t njegove primene kod ove bolesti ogleda se u pokušaju da se smanji tzv. „citokinska oluja“, snažna reakcija imunog sistema na nepoznati agens, a koja, kada se aktivira, dovodi do oštećenja gotovo svih sistema organa – objašnjava doktorka Vujović.

Deksametaz­on je kortikoste­roid, lek koji pre svega ima antiinflam­atorno i imunosupre­sivno dejstvo. Koristi se za lečenje brojnih autoimunih oboljenja, kao što su reumatoidn­i artritis, ulcerozni kolitis, alergije, potom kao imunosupre­siv kod nekih malignitet­a i u lečenju nekih infektivni­h bolesti i tuberkuloz­e.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia