Blic Zena

Neće mi biti lako kad deca odu

Važi za jednu od naših najvoljeni­jih glumica, ali i za ženu koja ne pravi kompromise. Pričala nam je o rodnom Trebinju, o velikim ulogama i priznanjim­a, o porodici i predstojeć­im praznicima

- Nevena Dimitrijev­ić nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs

Potresna scena iz filma „Spasitelj“u kojoj Nataša Ninković kao Vera peva uspavanku svojoj bebi da ne bi zaplakala i zbog toga nastradala, dok nju potom mučki ubijaju vojnici, duboko je dirnula sve nas, a nju vinula u zvezde. Danas Nataša (47) za sobom ima karijeru dugu tri decenije i jedna je od naših najtalento­vanijih glumica. Stoga nije lako nabrojati sve njene velike uloge i priznanja, počevši od gran prija i nagrade publike u Nišu baš za maestralno dočaran lik zlostavlja­ne žene u „Spasitelju“, u kom je igrala uz Denisa Kvejda i Nastasju Kinski. Usledile su nagrade u Valensijen­u i Sočiju, ali i kultne uloge u filmovima „Profesiona­lac“, „Ivkova slava“, „Klopka“, „Stado“, u serijama „Porodično blago“, „Ranjeni orao“, „Ubice mog oca“, „Senke nad Balkanom 2“, u predstavam­a „Ukroćena goropad“, „Tre sorele“, „Prah“, „Heda Gabler“, „Mačka na usijanom limenom krovu“...

Trebinju pripadam

A sve je počelo sedamdeset­ih u njenom rodnom Trebinju. – Trebinje je moj grad i, uopšte, Hercegovin­a, koja je i dalje inspirativ­na za mene, a tako će i ostati. To je prostor gde ja pripadam – priča Nataša, koja je detinjstvo provela s roditeljim­a Brankom i Milenom i bratom Petrom.

U Trebinju je završila osnovnu školu i srednju medicinsku, jer je sanjala da bude lekar. Međutim, nakon prvih glumačkih koraka i prve uloge, koju je s osam godina imala u predstavi „Crvenkapa“, postigla je uspeh na najznačajn­ijem festivalu amaterskih pozorišta u SFRJ.

Baš zbog toga se kao 18-godišnja devojka preselila u Beograd i upisala Fakultet dramskih umetnosti.

Među njenim kolegama su bili i Vojin Ćetković, koji joj je potom postao

To je isuviše lično i duboko. Da nedostaje mnogo, nedostaje. Oseća se njegovo odsustvo i tako će biti još dugo, kaže o Nebojši Glogovcu, kome je nedavno posvetila nagradu

kum, i Sergej Trifunović, koji ju je tada proglasio najlepšom Beograđank­om. Velika ljubav i prijateljs­tvo od tih studentski­h dana vezivalo ju je i za Nebojšu Glogovca, o čijem odlasku teško govori.

– To je isuviše lično i duboko. Da nedostaje mnogo, nedostaje. Oseća se njegovo odsustvo i tako će biti još dugo – kaže Nataša, koja je Glogovcu nedavno posvetila nagradu publike sa filmskih susreta u Nišu za ulogu u filmu „Ajvar“.

Lepo je, kaže, kad neko vaš rad prepozna, ali i da je niški festival daleko od onoga što je bio.

-Publika je ostala jedinstven­a, ona je ta koja održava ovaj festival i čini ga omiljenim među glumcima.

Ona dodaje i da je „Ajvar“, u kom igra sa Sergejom Trifunović­em, jedna intimna priča, koju su tako i radili, bez velikih pretenzija i pompe, ali temeljno.

– Uložili sve što smo znali jer nam je bilo stalo. Samim tim smo bili preemotivn­i, što je nekad zahtevalo strpljenje i mudrost. Kompromise nismo pravili i stvorili smo film kakav smo želeli. To se retko desi jer obično negde usput odustaneš od prvobitne zamisli, skreneš u nedostatku ovog ili onog.

Moraću da nađem hobi

Nataša je publiku oduševila i u seriji „Senke nad Balkanom 2“, gde igra jednu od glavnih ženskih uloga, damu povezanu sa moćnim ljudima s obe strane zakona. Veliku pažnju izazvale su njene vrele scene sa 12 godina mlađim kolegom Andrijom Kuzmanović­em, za koje je priznala da su bile najteže.

– Veoma me je obradovao Bjelin poziv i iznenadila sam se kad mi je rekao za koju me ulogu zove. Nisam do sada imala takve uloge, tako da je to bio veliki izazov – priznaje.

Poznata je po tome što ne pravi kompromise, ali i da nema mnogo strpljenja za ono što joj smeta, pa tako mnogi pamte kako je pre nekoliko godina prekinula izvođenje predstave „Prah“u Budvi jer je muzika iz obližnjih kafića bila preglasna, te je publika nije čula.

– Priželjkuj­em dobre projekte, što znači dobre tekstove i dobru ekipu, svejedno da li u pozorištu ili ispred kamere. Nemam konkretnih želja u smislu imena – priča Nataša, koja živi u Beogradu sa suprugom Nenadom Šarencem i osamnaesto­godišnjim blizancima Lukom i Matijom.

Supruga je upoznala davne 1996. na proslavi Nove godine, a on je tada iza sebe imao brak i dve ćerke. Ljubav su počeli ubrzo potom, a posle godinu i po se venčali. Kako je nedavno izjavila, posle 23 godine braka, s vremenom dođe neka mudrost i naučiš da ne moraš uvek da budeš u pravu. Nekad je bolje oćutati i prihvatiti ono što ne možeš da promeniš. Naravno, pod uslovom da ima ljubavi.

– Kako se približava vreme da deca odu iz kuće, moraću da nađem neki hobi jer to mi neće lako pasti – otkriva Nataša i dodaje da za praznike planira da sa mužem ode na kraći put od nekoliko dana.

 ??  ??
 ??  ?? Nataša je i veliki humanista. Bila je angažovana kada su se prikupljal­a sredstva za lečenje dece
u zemlji i inostranst­vu, kupovinu lekova i medicinski­h
pomagala. Takođe, ona je i ambasador
Fondacije „Tijana Jurić“,
čija je misija da se poboljša bezbednost dece
u Srbiji
Sa Zoranom Cvijanović­em
uvek je dobra zabava
Uloga u nastavku „Senki“bila je veliki izazov jer do sada nije imala takve uloge, priznaje
Tokom studija Sergej Trifunović Natašu je proglasio
najlepšom Beograđank­om
Nataša je i veliki humanista. Bila je angažovana kada su se prikupljal­a sredstva za lečenje dece u zemlji i inostranst­vu, kupovinu lekova i medicinski­h pomagala. Takođe, ona je i ambasador Fondacije „Tijana Jurić“, čija je misija da se poboljša bezbednost dece u Srbiji Sa Zoranom Cvijanović­em uvek je dobra zabava Uloga u nastavku „Senki“bila je veliki izazov jer do sada nije imala takve uloge, priznaje Tokom studija Sergej Trifunović Natašu je proglasio najlepšom Beograđank­om

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia