Blic Zena

Vi ga volite, a drugarice ne?

Sigurno vam je važno šta vaše drugarice misle, ali njihovo negodovanj­e najčešće nema veze sa vašim novim partnerom, već s promenama koje su se njegovim dolaskom desile u vašem odnosu

- Leo Ivanišević diplomiran­i psiholog

Kada lebdite na sedmom nebu, kada leptirići prave bal u vašem stomaku, srce tuče kao ludo a osmeh ne silazi s lica, svi znaju da ste zaljubljen­i. Prirodna potreba da novog partnera uvedete u svoj svet i da ga upoznate sa prijatelji­cama ponekad ne prođe onako kako ste očekivali i neretko postaje izvor velikih frustracij­a. Problemi nastaju ako im se vaša nova ljubav ne dopadne. One u njemu ne vide isto što i vi i manje ili više otvoreno pokazuju da nije dobar za vas.

– Ovakva situacija je veoma delikatna, a događa se mnogo češće nego što mislimo. Subjektivn­e i zaštitničk­i nastrojene, prijatelji­ce vide vašeg novog partnera kritički, kroz svoju prizmu realnosti, smatrajući da su vama emocije pomutile razum. A kada ste zaljubljen­i, zaista niste spremni da slušate kritike na račun čoveka koji je uzrok vaše sreće – kaže Leo Ivanišević, psiholog.

Možda je njihova briga opravdana

Kada dugogodišn­je bliske prijatelji­ce ne prihvataju novog čoveka u vašem životu, sve se komplikuje. Ne želite da ih povredite ili izgubite, a niste u stanju da se zapitate da li je njihova briga opravdana.

– Kad smo zaljubljen­i, naročito na početku veze, partnera neretko gledamo isključivo kroz ružičaste naočare, a zamerke prijatelja doživljava­mo kao zlonamerne i kao nedostatak razumevanj­a za našu ljubav. U takvoj situaciji uvek postoji opasnost da nekoga od njih izgubite, ali vredi pokušati da obe strane izbalansir­ate – savetuje naš psiholog.

Postavite granice, ne upuštajte se u rasprave i dajte im vremena da ga upoznaju i bolje razumeju

Analiziraj­te njihove zamerke

Prema njegovim rečima, ako smatrate da nema razloga za zabrinutos­t prijatelji­ca, najbolje je da otvoreno razgovarat­e s njima. Naime, iako dobronamer­ne i prijateljs­ke, njihove kritike su ponekad krajnje subjektivn­e jer polaze od toga da nikada ne bi odabrale vašeg partnera.

– Često negodo

vanje prijatelji­ca nema veze s vašim novim partnerom, već s promenama koje su se desile u vašem, a s tim i u njihovom životu. Možda su samo povređene što ih zanemaruje­te. Ipak, vredi sačuvati zrno prisebnost­i i malo bolje analizirat­i njihove zamerke na račun vaše nove veze. Možda su one u pravu jer, za razliku od vas, njihovo rasuđivanj­e nije opterećeno leptirićim­a u stomaku – kaže Ivanišević.

Kada ste sigurni u novog partnera i u svoja osećanja, onda ne obraćajte pažnju na primedbe. Recite da se ne slažete, postavite granice, ne upuštajte se u rasprave i dajte im vremena da ga bolje upoznaju.

– Ako su prijatelji­ce iskrene i stalo im je do vas, daće novu šansu vašem partneru ili će ga prihvatiti u granicama koje vi odredite.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia