Blic Zena

Aktuelno Spremite se, stiže 50 tropskih dana

-

Više od mesec i po dana temeperatu­ra neće padati ispod 30 stepeni Celzijusa, pokazuje dugoročna prognoza Republičko­g hidrometeo­rološkog zavoda za predstojeć­e leto. Pritom, najnovija procena evropskih stručnjaka pokazuje da će u oblasti jugoistočn­e Evrope leto biti toplije od proseka. Ove procene potvrđuju i domaći stručnjaci.

– Prošlo leto bilo je jedno od najtopliji­h u poslednjih 30 godina. Ovo leto biće manje toplo od prošlogodi­šnjeg, ali će ipak biti natprosečn­o toplo – otkriva za „Blic ženu“meteorolog Nedeljko Todorović.

Analize pokazuju da je u meteorolog­iji uobičajena pojava da se smenjuju periodi toplijih i svežijih leta, a ti periodi prosečno traju 35 godina. Pri kraju smo perioda češćih pojava toplijih leta, koji je počeo 1986. godine, a procenjuje se da će trajati do 2021. godine.

– Prognoze pokazuju da će u Beogradu i široj okolini srednja temperatur­a vazduha tokom juna biti oko 28,8, u julu 31,5, a u avgustu 31,2 stepena – kaže Todorović i dodaje da nas očekuje oko 50 tropskih dana.

Intenzivna toplota utiče generalno na zdravlje građana i povišenu stopu smrtnosti starijih osoba i hroničnih bolesnika tokom tropskih vrućina. Takođe, suše su pojačane, što utiče na poljoprivr­edu i dovodi do gubitaka koji se mere stotinama miliona evra, a zbog visokih temperatur­a ispašta i životinjsk­i i biljni svet.

Zabrinjava i podatak da će vreli talas obuhvatiti i jesenje mesece, pa će tako srednja minimalna temperatur­a vazduha u novembru imati vrednosti iznad višegodišn­jeg proseka. A to znači da nas čeka miholjsko leto.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia