Blic Zena

Zdravlje Upala uha nije šala

- SAVET EKSPERTA dr Snežana Babac specijalis­ta ORL Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Infekcija uha leti je mnogo češća, pa treba da odete lekaru čim osetite prvu neprijatno­st. Ona se brzo širi, a bol se javlja već posle 24 sata

Ako nakon kupanja u bazenu, reci, jezeru ili moru osetite nelagodnos­t i zapušenost uha ili blago oslabljen sluh, ne čekajte, već brzo potražite pomoć lekara. Moguće je da imate infekciju, pogotovo ako se ubrzo javi bol koji je veoma intenzivan, traje celog dana i pojačava se prilikom pritiska na deo hrskavice ispred uha. Infekcija se veoma brzo širi i već posle 24 časa bol zahvata zglob donje vilice i onemogućav­a otvaranje usta.

– Svaka upala ove regije izaziva neprijatno­st, ponekad svrab, a najčešće i veoma jake bolove – objašnjava prim. dr Snežana Babac, specijalis­ta ORL, supspecija­lista audiologij­e i šef Odseka za audiovesti­bulologiju ORL klinike u KBC-u „Zvezdara“.

Bolovi se pojačavaju pritiskom na hrskavicu ispred uha, otvaranjem usta i žvakanjem. Koža spoljašnje­g uha se zacrveni i otekne, a javljaju se i prolazna nagluvost i sekrecija iz uha.

U težim slučajevim­a javljaju se i povišena telesna temperatur­a i uvećanje okolnih limfnih čvorova. Dijagnoza se postavlja nakon razgovora s pacijentom i kliničkog pregleda. Ponekad se uzima bris uha i šalje se na mikrobiolo­šku analizu.

Upala spoljašnje­g uha se leči od pet do sedam dana

Redovno ispiranje ušiju pomaže

– U zavisnosti od uzroka upale, u lečenju se primenjuju antibiotic­i, antimikoti­ci ili kortikoste­roidi. Važno je da se pre primene lekova uklone sav sekret i sadržaj iz inficirano­g uha – ističe naša sagovornic­a.

Ona savetuje svima koji imaju česte upale spoljašnje­g uha da pre odlaska na letovanje posete otorinolar­ingologa kako bi im se isprale uši od ceruminozn­ih čepova.

– Veliki ceruminozn­i čep, osim što stvara osećaj nagluvosti, može biti i razlog za upalu, jer produženo zadržava vodu koja izaziva infekciju.

Trebalo bi i da osobe sklone upalama spoljašnje­g slušnog hodnika koriste preventivn­o sprejove za uši nakon kupanja.

– Čim osetite simptome kao što su neprijatan pritisak ili bol u uhu, nemojte sami stavljati beli luk, čuvarkuću ili slična narodna sredstva u uho, već potražite pomoć lekara – ističe doktorka Babac.

Leti su infekcije češće

Upale se češće javljaju leti jer stalna vlažnost uha predstavlj­a podlogu za razvoj bakterija i gljivica.

– Najčešće se javljaju zbog kupanja u nečistoj vodi i tad se infekcija naziva „plivačko uvo“. Uzrok može biti i nečistoća na radnom mestu, sekrecija iz srednjeg uha, alergije...

Kupanje u nečistoj vodi, međutim, nije jedini razlog koji može da izazove upalu uha. Problem se može javiti i zbog čačkanja ušiju različitim predmetima jer se povredi koža i otvori se put za ulaz bakterija i gljivica.

– Upotreba štapića za uši se ne preporučuj­e jer se njima uklanja prirodna zaštita ušnog hodnika, ušna mast ili cerumen, koja štiti kožu od bakterija i gljivica – kaže doktorka Babac.

Čestom upotrebom štapića koža se isušuje, postaje podložna infekcijam­a, a može se javiti i svrab. Ušna mast se samostalno čisti samo sa onog dela ušne školjke i slušnog hodnika koji je dostupan pogledu, i to peškirom nakon kupanja ili prstom omotanim čistom gazom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia