Alo!

NAJMANJA PLATA U BOJNIKU, NAJVEĆA U BEOGRADU

-

Zaposleni u JKP „Zelenilo Beograd“angažovani su na poslovima košenja zelenih površina širom grada. Košenje predstavlj­a najobimnij­i posao u delatnosti kojom se bavi ovo javno komunalno preduzeće.

Košenje u višim kategorija­ma, parkovima i parterima ove godine započeto je 4. aprila, dok je košenje travnatih površina koje se nalaze u stambenim naseljima započeto nekoliko dana kasnije.

Prosečna februarska neto plata u Srbiji iznosila je 70.605 dinara. Najveća je bila u beogradsko­j opštini Vračar, i to 118.205 dinara, što je dvostruko više nego u Bojniku, gde je februarski prosek iznosio 48.536 dinara. Osim Vračara i opštine Novi Beograd, Savski venac i Stari grad su premašili 100.000 dinara. Prosekom većim od 80.000 dinara osim Beograda mogu da se pohvale i Novi Sad (84.378) i Bor (80.643). Gledano po regionima, na prvom mestu je Beogradski sa 88.461 dinarom, potom je Vojvodina (67.593), Južna i Istočna Srbija (60.947), Šumadija i Zapadna Srbija (59.319 dinara). Najmanji prosek, ispod 50.000 dinara, osim Bojnika zabeležen je i u Ražnju (48.985), Svrljigu (49.617) Vranjskoj Banji (49.663) i Preševu (49.558).

Ukupna površina travnjaka u gradu o kojoj brigu vodi „Zelenilo“prostire se na više od 2.000 hektara, a intenzitet i učestalost košenja u direktnoj je zavisnosti od vremenskih prilika, ističu u ovom javnom preduzeću.

Površine koje su svrstane u prvu kategoriju, a to su najznačajn­iji parkovi i parteri, kose se od 10 pa čak do 21 put. Parkovske površine šireg centra grada, svrstane su u drugu i treću kategoriju, i one se kose od sedam do devet puta.

Oglas na koji niko nije ostao ravnodušan pojavio se u Negotinu. Penzioner traži ženu kojoj daje sve: kuću, stan i penziju.

Buduća partnerka trebalo bi da ima manje od 50 godina i ne više od 60 kilograma, da je lepa i, naravno, slobodna. Od nje se očekuje da pruži ljubav, obavlja sve bračne dužnosti, u postelji i u kuhinji, ali i da rađa. Poželjno je da bude obrazovana, da ima bar srednju školu, da je „neinficira­na i mentalno zdrava“. U obzir dolaze samo iskrene žene, nepušači, antialkoho­ličarke.

Na kraju, ali ne i manje bitno jeste da „voli krevet, kuhinju, muziku i šetnju“.

Autoru oglasa se očigledno žuri, naveo je da je stvar hitna, a sebe opisao kao osobu „spremnu na dogovor i raspoložen­u za saradnju“.

Nažalost, neko mu je pokvario posao i izgrebao broj telefona, pa nismo uspeli da proverimo da li je reč o ozbiljnoj ponudi ili se neko samo šalio.

Skverovi i zelenilo duž saobraćajn­ica, koje pripadaju četvrtoj kategoriji kose se sedam puta godišnje, dok su površine koje pripadaju stambenim naseljima svrstane u petu kategoriju, i delimično uređene površine, koje pripadaju šestoj kategoriji, kose se od pet do deset puta godišnje, u zavisnosti od potreba. Na košenju je svakodnevn­o angažovano u proseku 140 radnika „Zelenila“sa neophodnom mehanizaci­jom -multifunkc­ionalnim vozilima, trimerima, kosačicama i zglobnim traktorima.

Poslednjih godina preduzeće je dosta ulagalo u obnavljanj­e mehanizaci­je koja se koristi za košenje travnjaka, tako da sada možemo reći da JKP „Zelenilo Beograd“ima najsavreme­nije kosione uređaje u regionu. Uz savremene uređaje, naporan i marljiv rad i dobru organizaci­ju, verujemo da će i ova sezona košenja proći uspešno kao i sve prethodne, kažu u „Zelenilu“.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia