Alo!

KUM BALKANA MIĆA MOĆNIJI OD ŠARIĆA

Darko Šarić je navodno švercovao kokain za Milana Matkovića rodom iz Hercegovin­e, trostrukog ubicu koji je pod istragom i FBI i CIA. On je nekoliko godina u bekstvu

- PIŠE: EKIPA ALO! Darko Šarić

Darko Šarić iz Pljevalja, koji je prošle nedelje uhapšen u svojoj vili na Dedinju zbog šverca kokaina i ubistva, nije bio vrhovni šef narko-mafije iako su količine droge sa kojima je radio i novca koji je od toga zarađivao sumanute. Sumnja se da je dok je bio u zatvoru primat preuzeo Milan Matković, koji se nalazi na listi najtraženi­jih svetskih kriminalac­a, ekskluzivn­o saznaje Alo!.

Do ovih podataka došle su američke službe FBI, DEA, CIA i evropski Europol otvaranjem kriptovani­h komunikaci­ja koje su imali najveći trgovci narkotika na području sveta, a posebno Evrope.

Matković je u ovdašnjoj javnosti odavno zaboravlje­n, ali se osoba sa istim imenom i prezimenom pominje po strašnom zločinu koji se desio 2004. godine. Naime, 16. oktobra 2004. Milan Matković se predao policiji nakon što je u Ulici braće Ribnikar u Novom Sadu hicima iz puške ubio Darka Brajovića, Aleksandra Bojanića i Nebojšu Simovića, a ranio vaterpolis­tu Darka Bilića. On je iste godine za trostruki zločin osuđen na 20 godina robije, ali je dobio uslovni otpust i izašao znatno ranije iz zatvora. Od tog trenutka je u bekstvu.

Kako saznajemo, Matković je označen kao najveći distribute­r droge na Balkanu, a pod istragom je i američkih bezbednosn­ih agencija. Sumnja se da je upravo on diktirao šverc kokaina, a da je čak i Šarić od njega niže rangiran na skali šefova narko-mafije. - Matkovića traže čak i FBI i CIA zbog sumnje da je organizova­o šverc velike količine droge, čime je zaradio milione. Vodio je glavnu reč pri odabiru mušterija i lokacija primopreda­je. Na svakom podneblju je imao saradnike koji su šverc sprovodili u delo, a jedan od njih je navodno bio i Šarić, koji je veze za šverc pronašao u Južnoj Americi - objašnjava naš sagovornik. Vrhovni narko-bos je takođe za komunikaci­ju sa svojim švercerima koristio šifrovane aplikacije na mobilnim telefonima.

- Policija sumnja da je imao deset telefona sa kriptovani­m platformam­a. Istražitel­ji su uspeli da prodru u sadržaj poruka koje je razmenjiva­o sa saradnicim­a i na taj način su otkrili i njega i Šarića, ali i ostale njihove pomoćnike čija se hapšenja očekuju - podvlači naš izvor.

O Matkoviću su mediji pisali samo nakon pokolja u Novom Sadu. Darko Brajović i Aleksandar Bojanić, koje je svirepo ubio, pre toga su mu spasli život jer su ga sprečili da se ubije. On je, međutim, na suđenju pokazao da se kaje zbog ubistva ljudi zbog kojih je i dalje živ.

- Žao mi je što sam ih ubio. Zašto me niko nije sprečio da počinim zločin? Teško mi je. Više nikad neću moći mirno da spavam. Plašim se i za svoju porodicu - rekao je Matković pred sudijom.

Da je Matković Šarićev šef, saznalo se kada je policija probila šifrovane poruke koje su razmenjiva­li

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Jedina fotografij­a Milana Matkovića koja se pojavila u javnosti
Jedina fotografij­a Milana Matkovića koja se pojavila u javnosti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia