Alo!

PREPODOBNI HARITON ISPOVEDNIK

-

Veliki isposnik i osnivač tri manastira, prepodobni Hariton rođen je u gradu Ikoniji, gde je živeo kao ugledni građanin sve do 275. godine, kada je među prvima uhvaćen i izveden na suđenje u vreme progona hrišćana po naređenju cara Aurelijana. Bio je podvrgnut mučenju i od batinjanja i rastezanja celo telo mu je bilo pokriveno ranama. Od smrtne kazne spasla ga je iznenadna smrt cara Aurelijana, kada je s ostalim zatvorenic­ima, hrišćanima, pušten na slobodu. Na putu ka Jerusalimu uhvatili su ga razbojnici, od koji se teškom mukom oslobodio i krenuo je u Palestinu da bi se povukao u Faransku pustinju. Tu je osnovao Faranski manastir, u blizini Jerusalima i zasnovao monašku zajednicu Jerihonsko­g manastira, a u Tekujskoj pustinji je potom osnovao i Sukijski ili Suhumski manastir, koji su Grci nazivali Stara lavra. Preminuo je u dubokoj starosti 359. godine. Njegove mošti počivaju u Faranskom manastiru. Svetom Haritonu pripisuje se obred monaškog postriga. Dan posvećen Svetom Haritonu je veoma retka porodična slava.

U decembru 2020. godine Vladimir Milošević se uželeo srpske hrane. Sedeo je za stolom sa svojim drugarom Nikolom, koji je stomatolog.

- Šta bih dao za pljeku - rekao je, a prijatelj mu je odgovorio da se isto oseća.

To je bio trenutak odluke da probaju da otvore mali kiosk brze hrane u kojoj će praviti „pljeke“, čisto da bi i sami mogli da ih jedu. Pozvali su još dva druga, Džonija i Vlatka, kojima se ideja dopala i rešili su da uđu u posao.

- I tako nas četiri idiota bez ikakve pozadine u „F&B“(kraju u Šangaju) nađemo mali prozor na ulici, kupimo roštilj na ćumur i krenemo da pravimo pljeke - priča Vladimir.

Mislili su, kaže, da samim tim što su Srbi sigurno znaju kako se pravi ovaj specijalit­et.

- Nismo bili u pravu. Pokušavali smo mesecima i sve što

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia