Alo!

Stručnjaci kažu buke, a Šumadinci - duša

Janković specijaliz­ovali su se za sušeno voće. Ono ih je i spaslo posle gubitka posla. Ukus odličan, a ponuda velika, od jabuka, bresaka, krušaka, pa i do trešanja. Oplenačku berbu, koja korene vuče iz čuvenog vašara u Topoli, a stihovima je ovekovečio ve

- Uz oplenačka vina odlično idu delikatesi sa Zlatibora, kažu gosti iz Mačkata

Bugarskoj. Sve što ponudimo je prirodno i kvalitetno - kaže Svetlana..

Privlači Topola i druge proizvođač­e vina. Iz sela Stubal, kod Aleksandro­vca, stigli su župski vinari, otac i sin Đorđe i Budimir Luković. Nude suva i polusuva vina, a glavni aduti su im bela i crna tamjanika. Ne kaže narodna pesma džabe „berem grožđe, biram tamjaniku“.

Vladimir Petrović iz Lipovca kod Topole prodaje grožđe, a iz susedne opštine Mladenovac, iz sela Vlaško Polje, Slavica i Ljubomir Dodali su joj Andrijana Đorđević iz Smederevsk­e Palanke i Goranac Jasim Isaki iz Beograda. Oni još čuvaju zanat koji ima sve manje majstora, ali evo dokaza da ni danas nema vašara bez licidersko­g srca. Tu su i opančari iz Kloke i još nekih mesta.

Da uz vino i rakiju odlično idu pršute, kulen, slanina, kobasice, kako od mangulice, tako i od goveđeg, ovčijeg, pa i konjskog mesa, pokazali su Zlatiborci i Vojvođani, koji ne propuštaju ovu manifestac­iju.

Nije kao u pesmi bilo pečenja jarećeg, ali prasećeg i jagnjećeg, koliko hoćeš

Zlatimir Tanasijevi­ć iz Gornje Trnave, koji ima hektar vinograda i 10 hektara voćnjaka iz kojih sakuplja „zlatne kapi“, zna šta je za vino najvažnije:

- Našem vinu nema ravnog. Stručnjaci kažu da ih takvim čini buke, a mi kažemo da imaju dušu. Na osunčanim padinama našeg kraja leže kosti naših predaka koji su očuvali Srbiju. Zbog te istorije, naša vina imaju dušu - objašnjava Tanasijevi­ć, dok njegova supruga Slavica više objašnjava kupcima, koji ipak odolevaju kiši.

Gotovo svaki šumadijski podrum čuva tu dušu, ali se sada sve više proizvodi na savremen način.

Svadbarski­kupusbaš se puši izaziva i baš

Slavica Tanasijevi­ć na štandu sa zanimljivi­m sloganom

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia