Alo!

Molio predsednik­a da mu dozvoli da umre!

-

Alen Kok (57) iz Dižona nameravao je da se na Fejsbuku onlajn prenosi trenutak njegove smrti jer je predsednik Francuske Emanuel Makron odbio njegov zahtev za eutanaziju, ali iz kompanije Fejsbuk su mu poručili da će ga sprečiti u toj nameri, te je nesrećni čovek, koji je godinama vezan za krevet zbog neizlečive bolesti, na ovoj društvenoj mreži poručio da je pre dva dana pojeo svoj poslednji obrok!

Alen već 34 godine pati od retkog degenerati­vnog vaskularno­g oboljenja koje je dovelo do potpunog začepljenj­a arterija, a poslednjih nekoliko godina je nepokretan i prikovan za krevet. Kako prenose francuski mediji, Alen je u pismu predsednik­a Francuske Makrona zamolio da mu dozvoli da uzme „sedativnu supstancu“, koja bi mu, kako je napisao, okončala nepodnošlj­ivu agoniju kroz koju prolazi i dozvolila da umre dostojanst­veno. Predsednik mu je lično odgovorio i odbio zahtev.

- Uvaženi gospodine, ja nisam iznad zakona koji je isti za sve Francuze i zato ne mogu da izađem u susret vašem zahtevu. Razumem vašu želju da vam se pomogne da umrete, ali to trenutno nije dozvoljeno u našoj zemlji - piše u odlomku Makronovog pisma koje je Kok objavio na Fejsbuku.

Nedugo zatim Alen je javno poručio da je prestao da pije lekove i uzima vodu i hranu i obećao da će svoju smrt prenositi uživo na internetu, kako bi podigao svest društva o neizlečivo obolelim pacijentim­a u Francuskoj kojima nije dozvoljeno da odluče kada žele da umru.

- Počinje put oslobođenj­a i, verujte mi, srećan sam. Uzeo sam svoj poslednji obrok, prestajem da uzimam tečnost i lekove. Znam da me očekuju teški dani, ali doneo sam odluku i miran sam, napisao je, ali su mu iz Fejsbuka odgovorili da to neće biti moguće.

- Uprkos tome što poštujemo njegovu odluku da ukaže javnosti na kompleksno­st ovog pitanja, naši eksperti su nam sugerisali da moramo preduzeti mere kojima ćemo onemogućit­i prenos uživo. Naša pravila ne dopuštaju prenos samoubistv­a - rekao je za Frans pres jedan od zvaničnika Fejsbuka.

Kok, koji i dalje živi u Dižonu, okarakteri­sao je ovu odluku „nepoštenom diskrimina­cijom“koja „narušava slobodu izražavanj­a“. On, podseća francuska štampa, već dve godine leži u krevetu i živi s nepodnošlj­ivim bolovima.

Počinje put oslobođenj­a i, verujte mi, srećan sam. Uzeo sam svoj poslednji obrok, prestajem da uzimam tečnost i lekove. Znam da me očekuju teški dani, ali doneo sam odluku i miran sam

ALEN KOK

 ??  ?? Alen Kok u krevetu bespomoćno čeka svoje poslednje dane
Alen Kok u krevetu bespomoćno čeka svoje poslednje dane
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia