Alo!

Franc List GUDIO U BANATU

Kaštel Ečka, jedan od najpoznati­jih dvoraca u Srbiji, nalazi se u selu Ečka, 60 kilometara severno od Beograda i sedam kilometara od Zrenjanina. Građen je u engleskom stilu, u periodu od 1816. do 1820. godine.

-

Jermenski trgovac Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine, tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Kaštel Ečka početkom 19. veka podigao je Lukačev sin Agošton Lazar i on je najzaslužn­iji za njegovo otvaranje avgusta 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodi­šnje čudo od deteta, a docnije slavni kompozitor.

Za svečano otvaranje se uređivao svaki kutak sela, doterivale su se kuće i čistila dvorišta i ulice, oblikovali drvoredi i pripremali slavoluci. Glavni kuvar je za tu priliku doveden iz Beča. Kočije i konji su blistali za doček 300 uglednih zvanica iz Beča i Budimpešte.

Otvaranju je prisustvov­ao i čuveni grof Esterhazi, najbogatij­i i najugledni­ji vlastelin u Ugarskoj. 29. avgusta 1820. uveče priređena je svečana bakljada da bi narednog dana ujutru crkvena zvona objavila početak svečanosti i pozvala stanovnike Ečke na proslavu i osvećenje dvorca. Posle svečanog ručka, za gospodu je priređen lov, a za dame vožnja gondolama po Velikom jezeru i Begeju. Vrhunac svečanosti je bio ečanski bal koji je ličio na čaroliju - divne damske toalete, raskošne uniforme i raznobojne bengalske vatre duž mnogobrojn­ih staza u parku.

Imanje i dvorac 1870. godine otkupio je grof Feliks Ornonkur, a nakon toga dvorac je dograđen i izmenjen 1898/99. godine. Današnji izgled dobija kada je porodica Ornonkur bila na vrhuncu bogatstva.

Zgrada dvorca je prizemna građevina složene osnove sa naknadno dograđenim krilom u obliku latiničnog slova L. Prvobitni objekat je izmenjen tako što je u prostranom potkrovlju prostor prilagođen za stanovanje. U središnjem delu dograđenog krila izgrađena je kula sa piramidaln­im krovom, a u produžetku prizemni aneks sa tremom. Trem se proteže duž celog južnog krila, a nose ga udvojeni jonski stubovi. Kompleks dvorca u Ečki je okružen manjim parkom, a nekada je činio veću ambijental­nu celinu u kojoj je grof Feliks Ornonkur postavio parkovsku skulpturu, fontanu i drugi parkovski mobilijar. Nekadašnji pomoćni objekti su udaljeni od dvorca, a danas se nalaze izvan kompleksa. Kaštel Ečka je tokom godina bio mesto okupljanja mnogih ljubitelja lova, a tu su boravili i austrougar­ski prestolona­slednik Franc Ferdinand i jugosloven­ski kralj Aleksandar Karađorđev­ić. Nakon Drugog svetskog rata, vlasnici emigriraju u Ameriku, a dvorac prelazi u državno vlasništvo.

Dvorac je proglašen za spomenik kulture 2001. godine. Od 2004. godine u privatnom je vlasništvu i danas je luksuzan hotel. Uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, dograđeno je novo krilo iza starog, koje je omogućilo bolje funkcionis­anje hotela. Fontana sa skulpturom u sredini smeštena u parku ispred dvorca restaurira­na je 2007. godine. Originalna skulptura od terakote restaurira­na je i smeštena unutar dvorca, a na njenom mestu postavljen­a je replika od bronze.

Za svečano otvaranje se uređivao svaki kutak sela, doterivale su se kuće, oblikovali drvoredi. Glavni kuvar je za tu priliku doveden iz Beča

Kaštel Ečka je bio mesto okupljanja ljubitelja lova, a tu su boravili i Franc Ferdinand i Aleksandar Karađorđev­ić

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia