Alo!

Nema sača do domaćeg!

Zemljani lonac: Grnčarija iz Zlakuse krije tajnu savršenih domaćih jela Umetnost pravljenja zemljanih lonaca iz Zlakuse kod Požege prenosi se s kolena na koleno i garantuje uživanje u hrani koja se u njima priprema

-

Svi ste probali kupus iz zemljanog lonca ili teletinu ispod sača, ali posle dobrog ručka ostaje zagonetka u čemu, kako i na kojoj temperatur­i se mora peći i od čega se pravi taj praznični obed? Kako načiniti dobar specijalit­et koji će zadovoljit­i ukus gurmana? To nije tajna u požeškom selu Zlakusi, na putu od Beograda ka Zlatiboru ili Mokroj gori.

Tradicija izrade grnčarije od gline u porodici Tešić ostavlja se u nasledstvo od pamtiveka, a čak i najstariji majstor zlakuske radionice u ovoj porodici nije odustao od svog zanata. Svakodnevn­o napravi na desetine lonaca, šerpi, sačeva i drugih majstorija od gline. Hrana pripremlje­na u ovakvim posudama ima poseban ukus i miris, a svaki lonac napravljen je od gline iz sela Vranjani i kamenog kalcita iz Rupeljeva.

- Sam taj kalcit je mineral, on daje hrani sasvim drugačiji ukus i miris u odnosu na obične posude. Zato je ovo posuđe poznato jer je pravljeno od čistih prirodnih materijala i nema ničega veštačkog - kaže Dragan Tešić, umetnik u ovom poslu.

Osim dopremanja gline iz okolnih mesta i mlevenja kalcita, potrebno je znati kako sjediniti ova dva materijala da bi se napravila dobra smeša za posudu.

- Glina koju iskopamo u dubinama je praškasta i nakon jedan ili dva dana sjedinjuje­mo je sa mlevenim kalcitom u odnosu 50:50. Meša se pet-šest puta, sve dok se ne dobije kompaktna masa sa kojom možemo početi pravljenje. U zavisnosti od posude, napravi se odgovaraju­ća veličina ploče, koju kasnije možemo zidati. Kada se to završi, ostaje da se posuda zagladi i stave ručke. U zavisnosti od vremena, iznesemo posude napolje na sušenje koje traje dva ili tri dana - kazao je starina Tešić.

Da Tešići ne prave grnčariju uzalud, dokazuje i njegova snajka Jelica, koja ove proizvode, uz pristupačn­u cenu, prodaje ne samo domaćim već i stranim kupcima.

- Lonci vrede od 1.200 dinara, ali ima posuda čija je cena više od 20.000. To su lonci zapremine veće od 40 litara. Optimalna cena lonca za četvoročla­nu porodicu je oko 1.500 dinara - priča Jelica Tešić za agenciju RINA.

Zlakuske posude od gline poznate su ne samo u Srbiji već i širom sveta, najpre našim ljudima koji borave u Austriji, Nemačkoj i Francuskoj, a onda i onima koji žive na drugim kontinenti­ma.

- Iznenadila sam se kada nas je posetila grupa od 18 Indijaca, koji su krenuli put Zlatibora, a kada su videli šta sve ima u izlogu, svratili su i dosta toga kupili ne pitajući za cenu - dodaje Jelica Tešić.

Poznato je da nema manifestac­ije u zapadnoj Srbiji bez svadbarsko­g kupusa iz zemljanog lonca, a baš takvim od 560 litara oboren je rekord, kada se iz njega nahranilo čak 1. 200 posetilaca na Prvom saboru violinista Srbije u Pranjanima. RINA

 ??  ??
 ??  ?? Majstor: Dragan Tešić
Majstor: Dragan Tešić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia