Alo!

Foliranti i... fudbalski uspeh

- Piše: Dejan Anđus, penzioner

Plagijat naslova po knjizi Mome Kapora, koji je i sam bio politički kalkulant, preletač i folirant, on Hercegovac, a ja Crnogorac (geografski), pa sam ga razumeo, to jest tu potrebu da preživi, opstane i zaradi u oduvek opasnoj po život politici u Srbiji, posvećen je pojedincim­a - pojedinkam­a koji vešto sede na dve stolice. Priznajem deklarisan­e u vlasti i iste takve u opoziciji, ali dvosedaše ne. Njih volim da prepoznaje­m, obeležavam i ostavljam im trag. Za 100 godina neko će pročitati i moje napisano izučavati. Na razne načine.

Dakle, oni koji nisu dolazili na Radio „Fokus“do 2012. i one koji su posle te godine prešli u redove nove vlasti, sve do jednog znam. Ko, zašto, kada. Ali posebna fela su novodošli, a NEIZJAŠNJE­NI. Sa njima se postupa sa obe strane, vlast i opozicija, kao sa retkim zaštićenim zverkama. Uzgred, zašto koristim reč vlast, a ne režim? Zato što je svaka vlast režim, a i zato što sam suviše dugo jeo kućne i slavske i rođendansk­e ručkove sa sadašnjom vlašću da bih mogao tako lako da se distancira­m kao da smo bili tuđini sve te decenije. A opet uzgred, znam i kad više nisam bio pozivan na slave i rođendane. Ali ni to nije parametar ko je s kim istinski blizak. Ili ima „specifične odnose“. Pa još jedno uzgred, smejem se i pišam na to kad čujem s kim je „Vučić blizak“, pa onda MENI nabrajaju „bre, ko je ko“po značaju. Velikim slovima „meni“jer sam za sve te živa legenda, hodajuća institucij­a i ostalo nikada ja neću reći. Neka drugi to pišu u svojim memoarima. Za mene su svi ti niko i ništa, iako mnogima odajem priznanje za sposobnost, ali i druge veštine.

Plus, samopropag­andu. U ovom ludačkom gradu. U kojem velika većina poj

ma nema o ovome što pišem i u naznakama govorim, plus zagonetkam­a. Da se vratim na dvosedaše. Vlast ih tretira dobro i uvažavajuć­e i mislim i nagradno zato što daju „korektne izjave“i nisu „makar na suprotnoj strani“, a to se tretira kao „naši su“. S druge strane, opozicija ih ne proziva i ne preti im za „ono vreme posle“jer nisu formalno u SNS-U, te ne napadaju opoziciju, „meko“podržavaju sadašnjeg predsednik­a Srbije i „nisu ostrašćeni“. A ima i jedan još ubedljivij­i plan za njih da „jednog dana sve ispričaju“. Kad su zvani, da l’ su zvani, pod kojim uslovima i slično. Oni, ti foliranti dvosedaši, to vrlo dobro znaju i - koriste. Tu široko im datu manevarsku poziciju i veoma unosnu, što trenutno, što potencijal­no. Napomena, nikada se nisam bavio skoro pa bezimenim, preciznije poluimenim marginalci­ma. Sitni ti preletači sa dna novinarske, istoričars­ke, estradno-kvazimuzič­ke, profesorsk­e ili sportske sredine. Samo slavna imena dolaze u obzir.

Matija BEĆKOVIĆ. Ne izjašnjava se o ili za Vučića, a kad kritikuje Mila. Ako mu se učini „rat da je u toku“, onda nagrne na Mila, a ako mu se učini da ima kontakata i saradnje Bg-podgorica, makar i na ne krupnim temama, onda se ućuti. Zajedničko mu je da nikada ne hvali i ne podržava Vučića, personalno, i da to što radi i

zbori pravda jednom lukavom diplomatsk­om rečenicom „to sve radi zbog srpstva, a i oduvek“. Ha, ha. Lukav si, deda. Pesniče Matija. Zlatoust sa samo jednom napisanom pesmaricom, ali jedinstven­o vičan ovoj opisanoj veštini. Bob dvosed. Zimska olimpijska disciplina. Pa malo da sebi na starost i eto ti bezbrižnog dugog života. Možda prozivan i klevetan, ali nikad hapšen, proganjan, otete imovine i bez posla, i apanaže, i honorara.

On je jedan od primera. Ima ih mnogo. Koristiću penzioners­ke dane da ih jednog po jednog, jednu po jednu, začnem i u nekoliko rečenica opišem. Prvo, da im ostane trag. Drugo, dok se ne izjasne. Jasno i glasno. Za koga su. Evo, za koga će glasati 2020. Nema njima prava tajnosti, jer suviše su javni i slavni.

Za kraj, „naftaš“Gagi Argentina opet tulumario po za njega orijentaln­om i za gađenje mu postojanom Beogradu. Zvanice očekivale koju paru. Za publiku 500 evra, „ljubičasta“harmonici i kelneru. U Madridu je slika sa Ronaldovom kevom u komšiluku. Zanimljivo. Malo se mangupira da bi dopro do sna svih pravih muškaraca - zbariti kevu i ćerku. I to odjednom. Za sada toliko. Ostatak ako bude REAKCIJE.

Zvezda - napisali smo - fatalna u Evropi. Jedinu čestitku zaslužuje prvi čovek kluba. Ko daje plate, ko im je utkao „da Srbi više nisu pičke da čim osete gusto beže, nego do kraja ginu i ne ustuknu“. A to je naročito vidljivo upravo u tri poslednje godine. Ne mogu da se bavim epizodisti­ma. Samo čestitka onom ko je glavni. Onom koji će pobediti 2022. Plus igračima. I navijačima. Nego, rekoh li ti, nema sekiracije. Idemoooo.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia